Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent la Suceava, miercuri, 31 octombrie, unde a depus o coroană de flori la bustul lui Iancu Flondor și a vizitat Muzeul Bucovinei.
De la ora 12:00, Klaus Iohannis a participat la ceremonia oferirii Drapelului, la Cetatea de Scaun a Sucevei, unde a susținut o alocuțiune.
„Vă mulțumesc pentru invitație și sunt bucuros și emoționat că mă aflu astăzi aici, împreună cu dumneavoastră, în Cetatea de Scaun a Sucevei pentru a cinsti împreună Marea Unire, pentru a serba împreună Centenarul. Serbăm 100 de ani de când Bucovina și-a regăsit țara, iar astăzi Cetatea de Scaun a Sucevei nu este doar o culisă, nu este doar un monument istoric. Astăzi, pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României. Am dorit să sărbătorim împreună acest eveniment, care pentru Bucovina are o semnificație aparte.
În Suceava, am dorit să mă opresc în primul rând la monumental dedicate lui Iancu Flondor, acel om întreg și neînfricoșat roman, cum îl descria Nicolae Iorga. Am vizitat apoi Muzeul Bucovinei, unde am simțit respectul puternic pe care bucovinenii îl acordă trecutului și tradițiilor construind și modernizând instituții, dar mai ales dându-le viață și dedicându-le tinerilor. Bucovina de astăzi înțelege spiritual marilor sacrificii, al proiectelor și deciziilor de acum un secol. Suceava aniversează Centenarul unirii cu Bucovina prin proiecte concrete de dezvoltare locală, prin promovarea competențelor și a creativității. Este ceea ce așteaptă cetățenii, este un mesaj patriotic, autentic, pe care îl încurajez și îl susțin. ne aflăm în locul în care nu a fost niciodată cucerit, la Cetatea de Scaun. Este un simbol al capacității și al hotărârii românilor, oamenilor acestor locuri, care timp de generații au apărat ce au avut mai valoros și mai important: libertatea și identitatea națională”, a transmis Klaus Iohannis.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a mulțumit pentru gestul extreme de emoționant, cu o semnificație profundă, de a înmâna, în Cetatea de Scaun, drapelul României.
„Este o semnificație excepțională, acum, în ajun de Centenar. Bucovina este, după Basarabia, a două provincie care a hotărât unirea pe vecie și necondiționată cu România, cu țara mamă, acum 100 de ani, pe 28 noiembrie. Peste mai puțin de o lună, sărbătorim acest lucru. Prezența dumneavoastră, ca șef al statului, aici în Bucovina are o semnificație excepțională. Deschidem șirul de evenimente pentru Centenar, pentru că noi ne pregătim cu toții de marea sărbătoare de la Alba Iulia și vreau să vă spun că împreună cu primarul Ion Lungu, ne pregătim să dăm fraților noștri ardeleni, primarului din Alba Iulia și președintelui CJ Alba, să dăm un vas cu pământ din Cetatea de Scaun a Sucevei, de aici de unde aproape 200 de ani Țara Moldovei a fost condusă. În vas am sădit un puiet de fag, din Țara Fagilor, din Bucovina, cu destinația Alba Iulia, să poposească acolo, să crească acolo, ca simbol al unirii”, a transmis președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur i-a înmânat lui Klaus Iohannis placheta „Iancu Flondor”, dar și medalia „Centenarul Uniri Bucovinei cu țara”.
La eveniment a luat parte și Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, care a urat bun-venit președintelui, dar și delegației de la Alba Iulia, și i-a oferit lui Klaus Iohannis o diplomă și o medalie aniversară cu ocazia împliniri a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei.
„Acum 100 de ani, cu sacrificial țăranilor, dar și cu niște oameni politici vizionari, destoinici, s-a realizat Marea Unire. Sigur, nu a fost ușor, dar oamenii de atunci aveau altă viziune, altă unitate și nu aveau orgolii.
Astăzi trebuie să fim mândri că trăim într-o țară suverană, într-o țară independent, modern, integrată în Uniunea Europeană și în NATO. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să fim uniți, trebuie să dăm dovadă că suntem puternici, spre binele poporului român și al României”, a declarat Ion Lungu.
Lasa un raspuns