Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că în cursul zilei de marți, 18 septembrie, a.c., a participat la București, la o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici pe tema asigurării încălzirii orașului în iarna 2018/2019.

„În cursul zilei de ieri am avut o deplasare la București, la mai multe ministere, dar principala  întrevedere a fost cu ministrul de finanțe. La nivelul Asociației Municipiilor din România am avut o întrevedere care a ținut peste 3 ore. Îi mulțumesc ministrului că a ascultat solicitările celor 19 orașe care au fost acolo pe teme de termoficare. Sigur, nu doar la Suceava sunt probleme la termoficare, în aceeași situație este și Timișoara, Constanța, Oradea, Arad, Botoșani, Pitești, Focșani, Tulcea etc. Ministrul a rămas nedumerit cum de nu se reușește modificarea Ordinului de Ministru la care trebuie adăugată o jumătate de frază prin care biomasa se poate folosi la certificarea verde”, a precizat primarul Lungu.

Acesta a spus că cele două variante propuse sunt fie un ajutor de stat din Fondul de Rezervă, fie un credit de la Trezorerie la o dobândă modică. Municipiul Suceava are nevoie pentru încălzire de 15 milioane de lei, iar Lungu a cerut 10 milioane de la Guvern. Primarul a declarat că problema Sucevei este simplă în comparație cu problemele din alte municipii, dar totul ține de modificarea acelui Ordin de Ministru.

„Sunt convins că se va găsi o soluție la Guvern și a rămas ca până pe 15 octombrie să găsim niște soluții scrise, trecute prin Parlament sau Ordonanțe de Urgență, pentru că de atunci începem furnizarea de căldură, iar conform legii sezonul rece începe după 15 octombrie sau dacă sunt trei nopți la rând cu temperaturi sub 10 grade Celsius”, a mai adăugat edilul municipiului.

Ion Lungu a mai afirmat că a avut o informare cu consilieri locali, dar din păcate cei care au decis să fie făcută această centrală, în iulie 2012, nu au participat la discuțiile cu privire la situația încălzirii pentru iarna 2018-2019.

„Consilierii USL de atunci au votat să fie făcută această centrală. Eu ca primar am dus la îndeplinire decizia lor. Nu îmi reproșez nimic. Eu spun că pot să voteze sau nu, dar măcar la discuții ar fi fost corect din partea lor să participe. Deci cei care au votat pentru construirea acestei centrale nu au fost la discuții, iar din ceea ce se prefigurează vor să politizeze acest subiect cu termoficarea Sucevei. Eu fac un apel fiindcă încălzirea orașului nu este doar problema lui Lungu ci este o problemă a Consiliului Local, până la urmă a sucevenilor”, a mai spus Lungu.

Acesta consideră că noua centrală termică a fost băgată pe gât sucevenilor, deoarece întâi a fost dată hotărârea de guvern prin care s-au transferat centralele termice la primării, iar apoi a venit decizia de preluare a Termica de către municipalitate.

„Nimeni la vremea aceea nu ne-a întrebat dacă vrem centrala. Guvernul are responsabilitatea morală și trebuie să ne ajute în continuare. Cei care ne critică azi erau la guvernare atunci și ne-au băgat-o pe gât la vremea respectivă. Acum nu mai vor să vină și să stea la discuții. Eu nu sunt disperat că pierd electorat, dar consider că e o problemă de responsabilitate. Nu e doar problema lui Lungu, Lungu e și el în filmul asta. Eu fac apel să nu politizăm lucrurile în ce privește apa caldă și căldura de la Suceava”, a conchis Lungu.

Ședința de majorare a prețului la căldură va avea loc pe 15 octombrie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.