Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, își menține hotărârea de a schimba numele Cazinoului din Vatra Dornei în Palatul Dornelor și spune că specialiștii vor oferi un răspuns pertinent în acest sens, dar în același timp nu ia în considerare opinia unui specialist și  îl ia peste picior numindu-l „viteaz de carton” pe directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, care a cerut „cu smerenie și cu demnitate” să nu fie schimbată denumirea cazinoului întrucât face parte din istoria Bucovinei.

„Un răspuns pertinent la întrebarea legată de numele noii instituții veți primi din partea specialiștilor. Important este că disputa privind numele acestui edificiu nu se face în jurul unei ruine, așa cum a fost cazinoul când a fost pus în brațele Arhiepiscopiei, după 18 ani de dezafectare, așteptare și părăsire”, susține IPS Calinic.

„De ce nu s-au găsit, pe plan local ori național, în cei 18 ani, fondurile necesare pentru a fi restaurat și, astfel, să nu-l mai fi înapoiat proprietarului de drept, așa cum s-a întâmplat cu foarte multe clădiri din Vatra Dornei ale Fondului Bisericesc, care au fost vândute și revândute ca să li se piardă urma?”, s-a întrebat ierarhul.

Mai mult, IPS Calinic adaugă că după război mulți viteji se arată, dar că aceștia sunt „viteji de carton” chiar dacă sunt doctori în științe.

„Știți, o apoftegmă spune: „După război, mulți viteji se arată”. Numai că în cazul restaurării Cazinoului au fost doar trei: fondurile europene, fondurile Consiliului Județean Suceava și fondurile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care în plus are și meritul, prin vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Pimen, de a fi acceptat o clădire în colaps. Nimic în plus și nimic în minus. Încolo, vorbim de viteji de carton, fie ei chiar și doctori în cele ale științelor. „Vorba sună, fapta tună!”, spunea vrednicul de pomenire Arhim. Iachint, fostul stareț al Mănăstirii Putna”, a concluzionat IPS Calinic.

Trebuie precizat faptul că, în ceremonia de inaugurare a Cazinoului Băilor din Dorna ÎPS Calinic i- a conferit cel mai înalt ordin al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ”Crucea Bucovinei”,  directorului Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu.

One Response

  1. mihai grigore

    : revista floare albastra = blue: premiul ” paiata” pentru „prezenta literara”_ b. steiciuc___ liviu popescu ___ nicolae manilescu____ mate I visiniec___ kaput kgb___ valea___

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.