„Sunt plăcut surprins de numeroasa participare, respectiv 16 națiuni, reprezentate de 32 de băieți, 21 de fete și 12 echipaje de dublu. Din fericire, ne-a ajutat foarte mult și vremea în organizarea competiției, deoarece temperaturile au scăzut, iar gheața se menține excelent. Antrenamentele s-au desfășurat în condiții foarte bune, nu au fost probleme sau incidente pe pârtie și sper ca și la concursuri să nu se înregistreze accidentări, iar cei mai buni să câștige“, a precizat directorul de concurs, Ioan Apostol.
Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă din Vatra Dornei, cel care s-a ocupat îndeaproape de buna desfășurare a aceste competiții lucrând zi și noapte pentru ca pârtia să arate impecabil a precizat că sportivii români au un dezavantaj prin faptul că nu beneficiază de foarte multe antrenamente.
„Italienii și austriecii au învățat pârtia mai repede decât ai noștrii. Sper să fie o competiție strânsă iar sportivii noștrii să se apropie cât mai mult de ceilați, însă nu putem emite pretenții foarte mari deoarece numărul de coborâri a sănierilor noștrii este mult mai mic decât a celorlalţi sportivi.Avem sportivi începători, iar Anișoara Hotopilă vine după o accidentare și se pare că momentul psihologic a trecut, dar vom vedea ce va fi. Participarea e mult mai mare decât ne așteptam, la prima ediție au fost 12 națiuni, acum sunt 16, iar acest lucru nu ne poate decât bucura. Pârtia pare ușoară, dar specialiștii au avut altă părere, important e și că competitorilor le place această pârtie, catalogând-o drept una dintre cele mai bune din competiție”, a afirmat profesorul Octavian Pungovschi.
În a doua zi de competiție s-a desfăşurat proba de dublu la care au luat startul nouă naţiuni. Concursul s-a desfăşurat pe durata a doua manşe, ambele fiind dominate de italienii Patrick Pigneter și Florian Clara.Pe locul doi s-au clasat austriecii Rupert Brüggler și Tobias Angerer, iar locul trei a fost ocupat de echipajul Rusiei format din Aleksandr Egorov și Petr Popov.
„A devenit deja o tradiție să organizăm la Vatra Dornei acest eveniment sportiv de talie internațională. Am început în 2012 și ne aflăm la a cincea etapă de Cupă Mondială găzduită de stațiunea bucovineană. Anul viitor, sub patronajul Federației Române de Bob și Sanie și a Federației Internaționale de Sanie, tot aici se va desfășura Campionatul Mondial de Seniori, o competiție foarte importantă. În ceea ce privește etapa din acest an, avem foarte mulți sportivi la start, din 16 națiuni. Deja ei cunosc pârtia și nu au fost probleme sau accidentări pe parcursul coborârilor. Concursul este frumos, foarte spectaculos și se câștigă la sutimi de secundă“, a precizat Sorin Buta, președintele Federației Române de Bob și Sanie.
Prezent în fiecare zi la eveniment, edilul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a precizat că dorește ca în 2017 orașul să se ridice la înălțimea celorlante campionate organizate de Italia, Austria sau Rusia.
„Este foarte important să ne uităm numai la stegurile care sunt înălțate în fața noastră și să ne bucurăm că am adus o competiție mondială de trei ani de zile. Etapa de Cupă Mondială spune totul despre turismul dornean, pentru localnici și pentru toată țara, mai ales că acesta a fost un test pentru Campionatul Mondial de anul viitor. Anul acesta am avut parte de linia întâi a celor 16 comptitori care au venit în perioada 15-17 ianuarie la Vatra Dornei”, a declarat Ilie Boncheș, primarul municipiului.
În ultima zi de competiție s-au desfăşurat ultimele trei probe din cadrul celei de-a III-a etape a Cupei Mondiale de Sanie pe Pârtie Naturală. La proba pe echipe, locul I a fost ocupat de Italia cu echipajul format din Evelin Lanthaler, Alex Gruber, Patrick Pigneret şi Florian Clara (2:29.23), pe locul II s-a clasat echipa Rusiei formată din Ekaterina Lavrentyeva, Gregori Bukin, Aleksandr Egorov şi Petr Popov (2:29.92), iar locul trei a fost ocupat de echipa Austriei formată din Tina Unterberger, Thomas Kammerlander, Rupert Brueggler și Tobias Angerer (2:29.98). La această probă, echipa României, formată din sportivii Anișoara Hutopilă, Adrian Filimon, Bogdan Moroșan și Ciprian Tăslăoanu, s-a clasat pe locul patru (2:45.83).
Italia s-a impus şi în proba de simplu masculin, Patrick Pigneter obținând medalia de aur.Pe locul II s-a clasat tot un sportiv italian, Alex Gruber, iar locul III a fost ocupat de austriacul Thomas Kammerlander.
La proba de simplu feminin, locul I și medalia de aur la a 3-a etapă a Cupei Mondiale a fost câştigat de italianca Evelin Lanthaler. Locul II a fost ocupat de Tina Unterberg din Austria, iar pe locul III s-a clasat rusoaica Ekaterina Lavrentyeva.
A 3-a etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe Pârtie Naturală din Vatra Dornei s-a încheiat cu festivatea de premiere a probelor de simplu masculin, simplu feminin şi echipe.
În 2017 Vatra Dornei va fi gazda celui mai important eveniment al acestei ramure sportive, şi anume Campionatul Mondial de Seniori la Sanie pe Pârtie Naturală.
Lasa un raspuns