În timp ce foarte mulți medici de la Spitalul Județean Suceava prindeau viteze nebănuite în drum spre casele lor, folosindu-se de tot felul de scuze și portițe legislative doar pentru a nu fi prezenți la spital, existau și medici- eroi în linia întâi, în adevăratul sens al cuvântului.
Adevărații profesioniști de la Spitalul Județean Suceava nu au, însă, de fiecare dată parte de recunoștință și respect. Ei nu se află printre cei care, din fotoliu, fac rating la televiziunile naționale și asta pentru că salvarea vieților face mai mult rating în conștiința lor.
Acești medici își respectă jurământul. Și le mulțumim!
Unul dintre ei: Șeful UPU Suceava, Liviu Cîrlan
Poate nu știați, însă redacția noastră a aflat: medicul Cîrlan a stat acasă, de când există coronavirus la Suceava, 3 zile. În perioada în care Direcția de Sănătate Publică Suceava le cerea medicilor asimptomatici să se prezinte la serviciu, cei care răspundeau acestei solicitări putea fi ușor numărați pe degetele de la mâini. Restul se aflau în autoizolare.
Medicul Liviu Cîrlan este unul dintre cei care s-au întors în primul moment la spital, a luat legătura cu ISU Suceava și așa a ajuns spitalul să aibă corturi pentru triaj COVID.
Până atunci acest triaj se făcea la secția de Dermatologie, într-un spațiu închis, impropriu și periculos. Odată cu aceste corturi, medicii s-au bucurat de condiții și spații aerisite, încălzite pe timpul nopții, în parcarea spitalului vechi.
Lucrurile au evoluat rapid, iar în câteva zile spitalul vechi a devenit neîncăpător. Tot medicul Cîrlan s-a aflat printre cei care au mutat corturile la spitalul nou, le-au și îmbunătățit, iar în felul acesta medicii au putut face triajul conform normelor în vigoare.
Când Unitatea de Primiri Urgențe a devenit din nou funcțională, alături de cadrele medicale de la Iași, în prima linie se afla tot medicul Liviu Cîrlan, care a preferat să vină la serviciu, să nu se gândească la riscul care crescuse și mai mult, preferând să își continue misiunea.
Nicio faptă bună NU rămâne nepedepsită!
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunțat că s-au sesizat din oficiu pentru că șeful UPU Suceava ar fi dat dispoziție, în a doua zi de Paște, cu privire la interzicerea purtării echipamentului de protecție.
Conform protocolului de la Spitalul Județean Suceava, cei din linia întâi se puteau echipa cu HALAT CHIRURGICAL SAU COMBINEZON.
Pentru cei care și-au imaginat că acest halat este unul asemănător cu cel de baie, ar trebui să știe că nu este așa și că medicii îl folosesc atunci când operează. Acest halat este IMPERMEABIL și are aceleași caracteristici ca și un combinezon.
Cadrele medicale care lucrează la Unitatea de Primiri Urgențe își pot alege, spre deosebire de celelalte secții, echipamentul din două părți: fie de la UPU, care primește echipament de la Departamentul pentru Situații de Urgență, sau de la ambulatoriul spitalului, acolo unde se echipează toate cadrele spitalului când vin la serviciu. Din ambulatoriu asistentele puteau alege combinezoane.
Au ales însă să reclame lipsa echipamentului complet la generalul Ionel Oprea, asta după ce, multe dintre ele au spus că le este prea cald în combinezoane, iar pe perioada menstruației acesta devine insuportabil.
De asemenea, toate cadrele medicale au semnat când au luat la cunoștință protocolul ce ține de echiparea corespunzătoare.
Joi, pe data de 23 aprilie, protocolul s-a schimbat și s-a hotărât ca toată lumea să poarte doar combinezoane.
Nu se vede pădurea din cauza copacilor
Județul Suceava este unul în care, din nefericire, se întâmplă și multe fapte cu adevărat grave, pentru care chiar s-ar merita ca unele instituții să se autosesizeze.
Până atunci, un profesionist care n-a părăsit câmpul de luptă și-a neglijat propria sănătate și a salvat vieți, în timp ce colegii săi denigrau spitalul prin declarații publice, este pus la zid și cercetat penal.
Dincolo de copaci este o pădure! Mare! Ar trebui doar să vreți să o vedeți!
Din cauza unor asemenea pseudobravade și a indisciplinei Sv a devenit un puternic focar de infecție. Nu este de criticat entuziasmul acestui cadru medical ci modul rebel in care acționează ignorând ceea ce înseamnă regulamentul de urmat in caz de urgenta endemică. Sa lucreze in continuare in echipa după norma stabilită si va fi apreciat ca atare. Asta ar trebui sa se înțeleagă și pentru viitor.
Daca acum se „poarta” sa dăm jos pe toti cei ce au fost in functii de conducere, nu este cazul si cu dr Cirlan . Eu am fost la urgențe de multe ori cu membrii familiei mele si intotdeauna s-a comportat ca un adevărat profesionist. Nu aruncați cu pietre in oamenii buni si sufletesti. Lasati-l sa-si faca meseria , nu mai stresați omul cu toate prostiile voastre.