Ne îmbolnăvim cu bună știință și ne doare-n fund de treaba asta. Chiar nu ne pasă, până nu simțim boala. Și atunci, mai merge câteva luni fără să facem nimic, pe principiul „doar nu se moare din asta!”. Chestia e că după ce trec lunile „de grație” , timp în care organismul nostru ne trage de mânecă, urlând la noi „Bă, prostule, vezi că nu ți-e bine. Schimbă ceva!”, se mai și moare. Iar de cele mai multe ori e o moarte venită prea devreme. Oameni care nu au o vârstă înaintată, se sting. Ușor, ca o lumânare în bătaia vântului.
Nu e chiar greu să duci o viață cât de cât sănătoasă. Nici măcar foarte scump. Trebuie puțină mișcare, mâncare de calitate, să ierți ce e de iertat și să nu-ți pese de restul.
Principala obiecție a nesănătosului voluntar e aceea că nu are timp. Dacă oamenii nu ar avea timp, nu ar exista rețele sociale online și nici televiziuni. Sau ar fi toate în faliment. Dar nu sunt, multe fiind chiar pe profit. Cât de greu poate fi să faci o plimbare de jumătate de oră pe zi iar în weekend să ieși câteva ore în natură? Ține mai mult de comoditate decât de lipsa timpului.
Pentru mâncarea de calitate, principala obiecție e că ar fi scumpă. Totuși, dacă ieși maximum 20 de km în afara Sucevei, în orice direcție și intri într-un sat, cu 200 de lei ai un coș așa de plin, că faci de rușine în stil barbar pe oricare cunoscut de-al tău care a investit 500 de lei în cumpărăturile făcute la Hypermarket. Bine, în coșul tău nu o să găsești prostii, dar o să ai brânză adevărată, smântână bună, ouă proaspete, lapte de calitate, carne adevărată, mere, pere, gutui, mult mai puțin stropite sau chiar deloc, legume cu gust, miere naturală, câte murături și zarzavaturi conservate natural, dulcețuri și compoturi savuroase, ciuperci din pădure, etc… o bucurie pentru organismul tău. Trage în weekend o fugă până în cel mai apropiat sat. Faci și mișcare, petreci timp în natură, cunoști oameni harnici, pozitivi, primești și o cafea la ibric pentru că ai cumpărat de la ei, le arăți că munca lor contează. Le faci și lor un bine, îți faci și ție un bine. Simplu, ieftin, eficient.
Iertarea e importantă pentru că ne oferă liniște. Când avem sufletul liniștit, nu prea se prind bolile de noi. Nu au unde se adăposti. Pentru că ele fug de tratament, în sufletul nostru și de acolo ne macină mai departe. Alt tratament pentru suflet decât iertare nu cred să existe. Poate borșul de cocoș crescut la țară. La mine cel puțin, are efect mai bun decât împărtășania. E greu să ierți. Știu asta pentru că e principala mea sursă a problemelor mele de sănătate. Nu-s mari, da-s perseverente și sâcâitoare, iar peste ani sigur se vor transforma în ceva neplăcut. Și toate astea pentru că mi-e din ce în ce mai greu să iert. Motiv pentru care, fac borș de cocoș măcar o dată pe săptămână.
Lasa un raspuns