La Școala Gimnazială Coșna a avut loc concursul de științe ale naturii „Laboratorul de acasă” – aplicații ale științelor naturii în viața de zi cu zi.
Evenimentul, aflat în Calendarul Județean al Activităților Extrașcolare 2018 al ISJ Suceava, este un concurs în care elevii pot să-și demonstreze deprinderile practice, ingeniozitatea, abilitățile de cercetători. Aflat la a doua ediție, concursul a reunit elevi și profesori de la școli din județul Suceava: Liceul Teoretic Filadelfia, Suceava, Liceul Tehnologic Liteni, Școala Gimnazială Panaci, Școala Gimnazială Neagra Șarului și, bineînțeles, Școala Gimnazială Coșna.
Concursul a fost organizat pe trei secțiuni: Inventica – invenții și mașinării, Experimente interdisciplinare și Comunicări științifice. Elevii, coordonați de profesorii lor de chimie, fizică sau biologie, au venit cu lucrări interesante, ingenioase și corect explicate din punct de vedere științific.
La secțiunea Inventica au atras atenția în mod deosebit o microhidrocentrală, un parc auto cu un excavator și un camion, un parc de vacanță, „Animații științifice”, dar și „Casa visurilor noastre”, un minicircular , un miniflex și o mașină, toate funcționale.
Dintre Experimentele interdisciplinare, cel mai spectaculos a fost cel de preparare a săpunului de casă, dar au fost foarte interesante și experimentele cu magneți, curenții de convecție și șarpele chimic.
Comunicările științifice au fost despre „Dragonul verde” – clorul, Turbă, Difuzie și Anomaliile apei.
Toți participanții au fost câștigători, prin ceea ce au realizat și prezentat, dar au fost acordate și premii în bani, pentru fiecare secțiune, premiul I, al II-lea și al III-lea și diplome și ciocolată pentru toți. Cei mai merituoși au fost: elevii Șerban David și Doroftei Luca Teodor, coordonați de profesor Valerica Ignătescu, de la Liceul Teoretic Filadelfia, Suceava, Mustea Daria, Ursu Bianca, Todașcă Constantin Iulian, coordonați de profesor Ofelia Arvinte, de la Școala Gimnazială Coșna, dar nu s-au lăsat mai prejos nici elevii coordonați de profesor Gabriela Poenaru de la Liceul Tehnologic Liteni, profesor Ileana Moraru de la Școala Gimnazială Panaci, și profesor Loredana Buta de la Școala Gimnazială Neagra Șarului. Juriul a fost format din cadrele didactice participante, iar președinta juriului a fost doamna profesor Valerica Ignătescu, de la Liceul Teoretic Filadelfia, Suceava.
Premiile și gustarea au fost oferite de către Asociația cultural – umanitară „Speranța”, Coșna, partener și sponsor al Școlii Gimnaziale Coșna în realizarea tuturor activităților extrașcolare.
„Laboratorul de acasă – o provocare pentru toți elevii, nu numai cei de nota 10, va avea, credem viață lungă, judecând după entuziasmul și bucuria cu care au participat copiii. Este important pentru copii să participe și este important pentru comunitate să se facă cunoscută pe plan zonal, județean și național și prin astfel de activități educative”, a transmis directorul Școlii Gimnaziale Coșna, prof. Ofelia Arvinte.
Lasa un raspuns