Joi, 26 octombrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a organizat, în cadrul Campaniei Europene pentru locuri de muncă sigure și sănătoase 2016-2017, simpozionul cu tema: „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, acțiune coordonată de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA).
La eveniment, care s-a desfășurat la Frasin, au participat Bratu Dantes Nicolae, inspector General de Stat, Mirela Elena Adomnicai, Prefectul Județului Suceava, Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, Liliana Aghirghicesei, președintele Federației Patronale a Intreprinderilor Mici și Mijlocii Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, reprezentând Inspectoratul ISU Bucovina Suceava și gazda evenimentului, Romeo Butnariu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Marinel Balan, primarul orașului Frasin, dar și șefi de instituții din județ.
Evenimentul reprezintă un demers important, menit să informeze cu privire la faptul că o bună gestionare a securității și sănătății la locul de muncă aduce beneficii angajatorilor, lucrătorilor și societății românești.
Prefectul județului, Mirela Elena Adomnicăi, a vorbit despre îmbătrânirea populației Uniunii Europene și de faptul că trebuie pus accent pe factorii stresanți de la locul de muncă.
„Ne confruntăm cu o problemă în rândul forței de muncă. Dacă până nu demult vorbeam despre crearea locurilor de muncă acum avem o problem reală în ceea ce înseamă lipsa forței de muncă. Ceea ce mi se pare foarte important este faptul că la acest seminar abordați problema forței de muncă din prisma îmbătrânirii. Statistic, în jur de 20% din piața de muncă are vârsta cuprinsă între 55 și 60 de ani. Sunt discuții cu privire la creșterea vârstei de pensionare. Un alt element al analizei pe care o faceți pune accent pe factorii de stres, și este atributul ITM-urilor de a verifica condițiile în care lucrează angajații”, a afirmat prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.
Lipsa forței de muncă din județ, și nu numai, a fost subliniată și de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. Totodată acesta a spus că trebuie să existe o balanță între mediul privat și cel bugetar pentru a avea o economie sănătoasă.
„Noi, românii, suntem într-o situație paradoxală: după Revoluție ne-am plâns de lipsa locurilor de muncă, pentru că inteprinderile de stat s-au închis, iar acum avem o lipsă a forței de muncă. Astăzi marea provocare este lipsa forței de muncă, deoarece într-o Europă liberă, tu România, dacă nu oferi salarii bine plătite și confort, poți fi prăduită la orice oră de orice țară care plătește un salariu mai bun. Un alt aspect este faptul că multe firme mici din țară sunt pepiniere pentru firmele din străinătate. Totodată, i-am rugat pe parlamentarii suceveni să găsească o soluție pentru permanentizarea forței de muncă”, a declarat Flutur.
Cadrul strategic al Uniunii Europene privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2014-2020 definește măsuri specifice de promovare a identificării și a schimburilor de bune practici în vederea îmbunătățirii condițiilor de securitate și sănătate în muncă.
„Pentru a combate fenomenul de îmbătrânire a lucrătorilor, angajatorii români au obligația să stabilească măsuri pentru asigurarea unor condiții de muncă sigure și sănătoase pe tot parcursul vieții profesionale a acestora”, a spus inspectorul General de Stat Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii din România.
Președintele Federației Patronale a Intreprinderilor Mici și Mijlocii Suceava, Liliana Aghiorghicesei, a vorbit celor prezenți despre realitățile cu care se confruntă angajatorii, afirmând că în acest moment statul este un concurent neloial deoarece acordă ajutoare sociale celor care sunt apți de muncă.
„Pentru noi, alături de stat, care oferă ajutoare sociale celor care ar putea să lucreze, un alt «concurent» este reprezentat de diaspora. Noi investim în formarea și învățarea proaspătului angajat, iar la un anumit timp acest pleacă în afară”, a spus Ahiorghicesei.
În încheiere, organizatorul acestui eveniment, Romeo Butnariu a subliniat faptul că o asemenea campanie de informare va trebui să armonizeze entuziasmul forței de muncă tinere cu experiența persoanelor vârstnice.
Lasa un raspuns