Premierul Victor Ponta primește o lovitură grea de la Bruxelles. Comisia Europeana critica Guvernul Romaniei pentru politica sa de taxe si impozite, pe care o considera „lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica”.

De asemenea, conformarea la plata TVA ramane un motiv de ingrijorare, se mai arata in Raportul de tara 2015 pentru Romania, care cuprinde si analiza privind prevenirea si corectarea dezechilibrelor macroeconomice, emis joi de Comisia Europeana. Analiza CE vine in contextul in care Guvernul Ponta a lansat in dezbatere un nou proiect de Cod fiscal care prevedere reducerea TVA la 20% din anul 2016 si a anuntat ca intentioneaza sa nu deschida un nou acord de asistenta financiara cu FMI si Comisia Europeana, dupa incheierea celui curent in septembrie 2015, potrivit hotnews.ro.

„Politica fiscala este lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica”, arata Comisia Europeana.

In context, Comisia se refera la faptul ca in ajul 2014, printre altele, Guvernul a scazut contributiile la asigurarile sociale cu 5 puncte procentuale, dar a introdus impozitul pe constructii speciale (rata a fost redusa de la 1,5% la 1% incepand cu luna ianuarie 2015 si domeniul de aplicare modificat).

In plus, a fost introdusa o scutire de impozit pentru profitul reinvestit in noi echipamente tehnologice (aplicata temporar in perioada iulie 2014 si la sfarsitul anului 2016).

Comisia critica, insa, Guvernul ca nu s-a consultat cu partenerii sociali cand a operat modificarile foscale si subliniaza ca astfel de stimulente se iau, in mod normal, atun ci cand exista recesiune economica.

„Astfel de stimulente pentru investitii suplimentare sunt frecvent utilizate mai degraba ca un instrument de politica fiscala anticiclica in timpul unei recesiuni. Consultare partilor interesate privind unele dintre aceste masuri a fost limitata, iar termenele de punere in aplicare au fost destul de scurte”, comenteaza Comisia.

Referitor la taxa pe valoare adaugata, Comisia atrage atentia ca „in ciuda masurilor adoptate, conformarea la plata TVA ramane o ingrijorare”.

In context, executivul comunitar mentioneaza ca, incepand cu anul 2000, Romania a avut un decalaj mediu la colectarea TVA de peste 40%, cu un varf de 44% in 2012.

Aceasta inseamna practic ca statul colecteaza TVA cu peste 40% mai putin decat potentialul sau.

Astfel, Romania inregistreaza cel mai mare decalaj la colectarea TVA din Uniunea Europeana, „semnificativ peste media de 16% din celelalte 26 de state membre ale UE” (fara Croatia, care a aderat la UE la jumatatea anului 2013).

Cu toate acestea, in ansamblu, „Romania are o compozitie de de venituri din taxe printre cele mai favorabile cresterii economice din Uniunea Europeana”, apreciaza Comisia.

„Taxarea indirecta a fost substantial peste media europeana, in timp ce taxarea directa s-a situat substantial sub media UE”, mai comenteaza executivul comunitar, potrivit hotnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.