Ministerul de Externe le recomandă cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din decembrie, în contextul riscurilor pe care le implică pandemie de COVID-19.
„Din păcate, nimeni nu poate, la acest moment, să furnizeze previziuni clare despre cum va evolua pandemia şi ce măsuri urmează să fie adoptate de alte state, uneori cu aplicare imediată. De aceea, luând în considerare riscurile sanitare şi obstacolele practice care decurg din măsurile adoptate de diverse ţări, recomandarea pe care MAE o adresează cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este să opteze pentru votul prin corespondenţă. Este o modalitate sigură şi simplă şi care permite exercitarea în condiţii de siguranţă sanitară a acestui drept constituţional, în contextul special generat de pandemie„, precizează reprezentanţi ai ministerului de Externe la solicitarea Agerpres.
În context, MAE arată că în vederea organizării în bune condiţii în străinătate a alegerilor parlamentare din 6 decembrie, încă din luna iunie, misiunile României în străinătate au primit instrucţiuni să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă, în vederea evaluării posibilităţii reale şi concrete de organizare de secţii de votare pe teritoriul acestor state, precum şi pentru informarea cu privire la măsurile de igienă şi protecţie sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul desfăşurării procesului de votare la secţie în contextul pandemiei de COVID-19.
Respectivul proces de evaluare este în derulare, misiunile României în străinătate fiind în prezent în dialog cu autorităţile din statele de reşedinţă, dar trebuie avut în vedere că elementul principal pe care se fundamentează decizia autorităţilor din statele de reşedinţă şi de care va trebui ţinut cont în contextul actual îl reprezintă evoluţia pandemiei de COVID-19 în acele state.
Până la acest moment, arată MAE, conform informaţiilor primite de la misiunile diplomatice, „cele mai multe state permit organizarea de secţii de votare, cu respectarea unor măsuri stricte: purtarea măştilor de protecţie de către participanţii la procesul electoral (alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare), dezinfectarea periodică a mâinilor, păstrarea distanţei fizice recomandate sau instalarea unor panouri de protecţie, amplasarea în localul de vot a recipientelor cu dezinfectant, dezinfectarea periodică a suprafeţelor din localul de vot„.
Aceste recomandări sunt în vigoare la această dată şi, potrivit informărilor transmise de cele mai multe autorităţi străine, nu poate fi exclusă situaţia ca, în funcţie de evoluţia pandemiei, ele să fie revizuite, inclusiv înăsprite. Există ţări în care, potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie limitat şi numărul de persoane care pot participa la un eveniment public, cum este deja cazul în Marea Britanie, Luxemburg sau Belgia, ceea ce ar putea crea dificultăţi în desfăşurarea în parametri optimi a procesului de votare. De altfel, în acest context, sunt state (Regatul Unit, Olanda) care au „recomandat ferm” utilizarea exclusivă a votului prin corespondenţă, punctează ministerul.
Conform răspunsurilor comunicate până la această dată de autorităţile din statele în care România are reprezentare diplomatică, în conformitate cu măsurile dispuse în contextul pandemic actual la nivelul fiecărei ţări, autorităţile din Malta şi Nigeria au informat că nu vor permite organizarea de secţii de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice, nici în alte locaţii. În alte state există în vigoare, la această dată, restricţii de circulaţie în ziua de duminică (Peru), ceea ce poate afecta organizarea votului la secţie într-o astfel de zi. De asemenea, există state unde în mod tradiţional autorităţile nu permit organizarea de secţii de votare decât în sediile misiunilor (ambasade sau consulate), de exemplu Canada.
„Întrucât evoluţia pandemiei la nivel global este fluidă şi incertă, aşa cum menţionam mai devreme, nu poate fi exclusă varianta ca unele state, dacă se vor confrunta cu o creştere a numărului de infectări cu SARS-COV 2, să adopte măsuri restrictive care vor afecta organizarea secţiilor de votare„, afirmă reprezentanţii MAE.
De aceea, arată ei, pentru a evita situaţia în care, din cauza restricţiilor impuse de autorităţile altor state cu privire la organizarea de secţii de votare, cetăţenii români s-ar putea confrunta cu dificultăţi importante în a-şi exercita dreptul de vot la secţie, MAE reiterează recomandarea ca alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să se înregistreze pentru a vota prin corespondenţă, pe platforma www.votstrainate.ro.
„Este o alternativă sigură, simplă, rapidă, prin care alegătorii din străinătate au certitudinea că vor putea să îşi exprime dreptul de vot şi, mai ales, au siguranţa că nu se expun unor riscuri sanitare generate de pandemia de COVID-19 sau unor situaţii în care trebuie să parcurgă o distanţă mare până la secţia de votare„, mai adaugă reprezentanţii ministerului.
Potrivit portalului votstrainatate.ro, până vineri seară, peste 1.580 de români din diaspora au ales să voteze la urnă la parlamentare şi peste 4.770 prin corespondenţă. Autoritatea Electorală Permanentă a amintit joi că, potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare pentru românii din străinătate a demarat pe 1 aprilie şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică pe 21 septembrie.
Lasa un raspuns