Ion Drăgușanul, consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina, instituție sub autoritatea Consiliului Județean Suceava și editorialistul cotidianului local Monitorul de Suceava, aduce, în nume personal, grave acuzații celor două instituții publice județene. Analizând declarațiile salariatului lui Nechifor, în contextul în care acesta a formulat deja și două plângeri penale adresate Parchetului Judecătoriei și stucturii teritoriale […]

Ion Drăgușanul, consultantul artistic al Centrului Cultural Bucovina, instituție sub autoritatea Consiliului Județean Suceava și editorialistul cotidianului local Monitorul de Suceava, aduce, în nume personal, grave acuzații celor două instituții publice județene.

Analizând declarațiile salariatului lui Nechifor, în contextul în care acesta a formulat deja și două plângeri penale adresate Parchetului Judecătoriei și stucturii teritoriale a DNA Suceava, se pare că acuzele sunt întemeiate.

Mihaela Beldiman păpușară

Mihaela Beldiman, cadrista Consiliului Județean Suceava: ”Ador…păpușile manevrabile!” (foto și text: Ion Drăgușanul)

Prin câteva articole postate într-o publicație web media, publicație care este partener oficial al unor evenimente cuprinse în Calendarul Cultural al județului Suceava, calendar ce cuprinde acțiunile culturale organizate de Consilul Județean și Centrul Cultural Bucovina, salariatul lui Nechifor spune că ”Ioan Cătălin Nechifor, care tocmai truchează niște concursuri de ocupare pe posturi, împreună cu veșnic complicea matrapazlâcurilor pseudo-administrative, Mihaela Beldiman” nu fac altceva decât să distrugă și Festivalul internațional Bucovina Rock Castle. Precizăm că, Ioan Cătălin Nechifor este președintele Consiliului Județean Suceava, iar Mihaela Elena Beldiman este directorul general al Direcției de Organizare, Resurse Umane și Achiziții Publice din cadrul aceleași instituții județene, fiind ordonatorii de credite și gestionarii fondurilor publice ce se alocă anual către toate acțiunile culturale ale județului Suceava, prin intermediul Centrului Cultural Bucovina, instituție condusă de managerul Viorel Varvaroi.

Cătălin-Ioan Nechifor este cercetat de DNA București încă din 07 mai 2015 când au fost efectuate o serie de percheziții la sediile Direcției județene de Drumuri și la Consiliul Județean Suceava, precum și la mai multe companii, printre care SC Drumuri și Poduri SA Suceava și Multiconsult IPURL Suceava. Conform surselor judiciare, citate la vremea respectivă, Iulian Conțac, cel care controla compania Transporturi Auto SA Botoșani le-a oferit lui Catalin-Ioan Nechifor și senatorului Ovidiu Donțu, suma de 20.000 de euro, pentru a influența membrii unei comisii de licitații pentru câștigarea unui contract de modernizare a unui drum în valoare de peste 28 milioane lei. De asemenea, în vara anului 2013, Nechifor i-ar fi solicitat unui membru din Consiliul Național al Audiovizualului anularea deciziei de retragere a licenței de funcționare a unei stații radio din Gura Humorului, deoarece președintele CJ Suceava dorea să-și mediatizeze prin intermediul acesteia propriile activități. Aceleași surse judiciare au afirmat că administratorii firmei ACI AG Suceava ar fi fost sprijiniți de Nechifor pentru obținerea contractului de lucrări aferent obiectivului de investiții „închiderea depozitelor urbane existente în județul Suceava din cadrul Proiectului „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Județean Suceava. Mai mult, președintele CJ ar fi favorizat SC Drumuri si Poduri Suceava SA, companie deținută de Consiliul Județean și aflată în insolvență, deși relansarea activitații acesteia nu era viabilă în condițiile în care înstrăinase aproape toate activele sale. Cătălin Nechifor ar fi ajutat SC Drumuri și Poduri Suceava prin evitarea procedurilor de licitație și prin intermediul altor companii, firma primind bani chiar și din fondul de rezervă aflat la dispoziția președintelui CJ Suceava, destinat unor situații de urgență, pentru un drum ce se afla, de fapt, în administrarea Primariei orașului Siret, nu a Consiliului Județean.

Pentru ”lăcomia și sistemul mafiot al familiei Beldiman”, Ion Drăgușanul a făcut două noi plângeri penale

 Mihaela Elena Beldiman, directorul general al Consiliului Județean Suceava, a fost cercetată într-un dosar penal pentru abuz în serviciu, dosar deschis de actualul subprefect al județului Suceava, Nistor Atanasă, membru PSD la data sesizării, angajat atunci ca funcționar public al CJ Suceava, în cadrul Compartimentului de documente clasificate, situații de urgență și anticorupție, dosar privind nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile referitoare la câștigarea unor sporuri suplimentare la salariul de încadrare ca fost director al unei instituții subordonate CJ Suceava.

De asemenea, conform plângerilor înaintate de Ion Drăgușanul și postate în publicația media parteneră a Consiliului Județean Suceava, Mihaela Beldiman s-ar face vinovată și de trucarea a două licitații de servicii de publicitate derulate în 2015, cu o valoare estimată de 645.161,26 lei, prima licitație, și 567.900 lei, cea de-a doua, pe care le-ar fi atribuit unor firme deținute de soțul acesteia, fostul consilier județean PNL, Tiberiu-George Beldiman, actualmente proprietar al firmelor media respective, așa cum se arată în plângeri. Nu în ultimul rând, soții Beldiman ar fi făcut fals în declarații publice, omițând să declare acționariatul, dividendele și investițiile la firmele câștigătoare a unor licitații publice de servicii de publicitate derulate de CJ Suceava.

Analizând ansamblul suspiciunilor rezonabile, probate deja de Ion Drăgușanul, prin publicarea unor documente publice și indicarea unor probe și martori ce arată vinovăția inculpaților, se pare că atât Ioan-Cătălin Nechifor, cât și soții Mihaela și Tiberiu Beldiman sunt pasibili de foarte mulți ani de pușcărie pentru fapte grave de corupție.

Beldiman interzice și festivalul internațional Bucovina Rock Castle

 Revenind la celelalte acuzații grave din deschiderea materialului privind ”mafia județeană”, Ion Drăgușanul precizează ” Ca să nu mai fiu la cheremul unor indivizi ca tovarăşul Beldiman Covaşă, m-am adresat, în scris, managerului Centrului Cultural “Bucovina”, cerându-i precizări dacă mai fac festivalurile, cărţile şi Revista Bucovinei sau vin zilnic, între orele 8-16,30, la Centrul Cultural Bucovina şi stau şi eu ca toată lumea. În fumoar, pentru că birou n-am avut niciodată. Răspunsul a fost năucitor: Dar, dom’ Ionică, vă pune cineva să faceţi cărţi, revistă şi festivaluri? Ceva mai târziu, s-a pus apostila pe memoriul meu, în sensul suspendării tuturor manifestărilor pe care le-am întemeiat şi organizat eu, ori redistribuirii altor organizatori. În aceste condiţii, am pus o cerere de recuperări pe ultimele două luni ale anului 2015 şi pentru concediul legal de odihnă pe acelaşi an. Şi mi s-a aprobat. Partea proastă este că, dacă nu negociem acum, în ianuarie, cu trupele, mai târziu, cu bugetul şubred pe care îl avem, nu vom mai putea aduce nici o trupă mai de doamne-ajută. În aceste condiţii, iată că tovarăşul Covaşă Beldiman a izbutit desfiinţarea următoarelor manifestări şi recuperări de memorie: Bucovina Rock Castle, Zicălaşii, Naţiunea Poeţilor, Arderea Cărţilor Bucovinei, Ziua Artelor Plastice Bucovinene (în acest an se va face, pentru că e lucrată, dar o vor face cozile de topor), Ziua Bucovinei (30 martie, atestarea Bucovinei geografice), Ziua Scrisului Bucovinean, Revista Bucovinei şi o puzderie de cărţi şi monografii, unele pe care le aveam în lucru, altele, cărţi ale altora, inclusiv cea a maestrului lui Lucian Blaga, mărgineanul Vasile Gherasim, pe care o aveam în lucru, şi căruia Bucovina nu i-a scos nicodată o carte. Fiul meu, Andi, nu are nimic de pierdut, el fiind deja cooptat în organizarea festivalului de la Cluj Napoca. Avea şi el, ca şi mine, o nostalgie a fericirii miilor de tineri care se adunau în şanţul Cetăţii, dar dacă Varvaroi preia sictirul lui Covaşă Beldiman, asta e”.

Contactat la vremea respectivă, Viorel Varvaroi, managerul Centrului Cultural Bucovina, a lăsat să se înțeleagă că ar exista posibilitatea închiderii festivalului Bucovina Rock Castle, dacă nu se mai ocupă Ion Drăgușanul și fiul acestuia de organizarea evenimentului, instituția județeană fiind dependentă de omul de cultură și la propriu, și la figurat. La lansarea propunerii privind un eventual parteneriat public-privat, Viorel Varvaroi a spus ”Drăgușanul este de neînlocuit în instituție…face multe lucruri bune și este un salariat model, cel puțin așa zice șeful lui direct, eu nu am de unde să știu altceva”. Arătăm că până la data articolului nostru, managerul Centrului Cultural Bucovina nu a luat nicio atitudine, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat public declarațiile salariatului său referitoare la faptul că „Nechifor distruge Bucovina Rock Castle” sau „Beldiman interzice Bucovina Rock Castle”, declarații care au creeat furori în rândul tinerilor iubitori de muzică rock din școlile sucevene, dar și în mediul on-line, pe facebook ajungându-se la peste 1.200 like-uri de susținere.

Concursuri trucate de directorul general al CJ Suceava, Mihaela Beldiman

 Reiterăm aspectul că, în opinia lui Ion Drăgușanul, toate lucrurile se întâmplă din cauza ”mafiei județene”, condusă de Mihaela Beldiman și a faptului că, Nechifor protejează această mafie din Consiliul Județean și ”Centrul AntiCultural Bucovina”, instituție aflată de asemenea sub titul acuzelor, mai ales că, în viziunea sa, responsabili de dezastrul culturii sucevene sunt președinții Gheorghe Flutur, Ioan Cătălin Nechifor, managerul Viorel Varvaroi, dar și cadrista județeană.

Asta, deoarece ”Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu din Suceava este o inutilitate costisitoare, care a devenit, cu recidive, şi scandaloasă…care falsifică folclorul în draci”, iar ”întreg Centrul Cultural Bucovina nu a făcut, pentru memoria, istoria şi spiritualitatea bucovineană măcar jumătate din cât am făcut eu”, dar și faptului că ştăbuleţii Centrului Cultural Bucovina sunt ”Lupu’, băi, la Centrul Cultural Bucovina” prin concursurile trucate de ocupare a posturilor de directori, urmare a examenelor derulate în vara anului 2015 și în luna decembrie a aceluiași an. Reamintim că, urmare a acestor examene, după nenumărate mandate de interimat și anulări de concursuri, persoanele titularizate sunt aceleași persoane agreeate și împuternicite de protectorul mafiei județene, Cătălin Ioan Nechifor, respectiv, Ioan Băițan pentru postul de director al Școlii Populare de Arte Ion Irimescu, care este în același timp și directorul adjunct al Centrului Cultural Bucovina, Cojocariu Gonda Tamira pentru funcția de director al Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu și Călin Brăteanu pentru postul de director al Centrului pentru Conservarea Culturii Tradiționale, toate acestea fiind instituții constituite sub forma unor direcții subordonate Centrului Cultural Bucovina, instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Suceava și condusă de managerul Viorel Varvaroi supranumit de salariatul Ion Drăgușanul ”arendașul culturii bucovinene”.

CENTRUL-CULTURAL-BUCOVINA

Arendașii Centrului Cultural Bucovina (foto și text: Ion Drăgușanul)

Într-unul din articolele sale, salariatul lui Viorel Varvaroi și al președintelui Ioan-Cătălin Nechifor, domnul Ion Drăgușanul, declara că ”Centrul Cultural Bucovina a fost luat în arendă. Aşa s-a întâmplat şi pe vremea lui Flutur, aşa se întâmplă şi pe vremea lui Nechifor. Brăteanu a concurat de unul singur, în faţa unei comisii corupte, pe baza unei biografii întocmite de el, şi iată-l paşă al petrecerilor câmpeneşti. Băiţan nu avea studii de specialitate şi a fost numit paşă interimară, dar şi când şi-a făcut rost de o diplomă, a pierdut cu brio concursul şi tot paşă a rămas. Pe încă trei ani. Gonda are studii de scenografie, din câte ştiu, dar este de o incapacitate înduioşătoare. În concursul trucat a fost serios devansată de Sorin Filip, dar sultanul Varva-Roy a amânat pentru totdeauna continuarea concursului, cu proba orală, iar Gonda rămâne la leafa nemeritată. Pe încă trei ani. Cam asta înseamnă Centrul Cultural Bucovina, luat în arendă de sultanul roşu Varva-Roy. Mici, bere şi lăutarii Ansamblului, cumătrii politice şi lăutarii ansamblului, o supra-aglomerare a instituţiei cu nemoteiuri, inclusiv politice, care nu au nici o treabă cu cultura…”

(continuarea în ediția de mâine)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.