Comuna Mănăstirea Humorului a început demersurile de atestare a localității ca Stațiune Turistică de Interes Național. În acest sens, edilul localității, ing. Viorel Croitoru, a inițiat un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor privind atestarea ca stațiune turistică de interes național a comunei Mănăstirea Humorului.
Potrivit edilului, autonomia locală conferă autorităților administrației publice locale dreptul ca, în limitele legii, să aibă inițiative în toate domeniile, cu excepția celor care sunt date prin lege în competența altor autorități ale administrației publice locale sau centrale.
„Obiectivele turistice de pe teritoriul comunei noastre, puse eficient în valoare, ar putea face din comuna Mănăstirea Humorului, una dintre cele mai căutate destinații turistice din România. De asemenea, trebuie să știți că această atestare are numeroase avantaje, cum ar fi atragerea de fonduri europene speciale pentru dezvoltarea zonelor turistice, iar operatorii economici privați vor putea accesa fonduri europene speciale pentru dezvoltarea zonelor turistice”, a declarat primarul comunei Mănăstirea Humorului, ing. Viorel Croitoru.
Trebuie precizat că documentația pentru atestarea stațiunii turistice se depune la Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, care, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia, întocmește proiectul de Hotărâre de Guvern pentru atestarea stațiunii turistice.
Atestarea va crea un impact pozitiv
De menționat este și faptul că, pe termen lung şi mediu, atestarea localităţii ca staţiune turistică de interes naţional va crea un impact pozitiv. Aceasta va putea fi promovată cu noul statut şi astfel va avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influenţând şi creşterea circulaţiei turistice.
De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în Staţiunea Turistică de Interes Național Mănăstirea Humorului va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru cetățeni.
Mănăstirea Humorului, una dintre unitățile administrative cele mai vechi atestate pe teritoriul județului Suceava
Cu un relief caracterizat de coline ușor accesibile, împădurite în marea lor majoritate, comuna Mănăstirea Humorului este una dintre unitățile administrative cele mai vechi atestate pe teritoriul județului Suceava. Se poate menționa că unele dintre aceste coline sunt locuri istorice cunoscute și pomenite în documentele medievale, precum Culmea Dobrin, Culmea Triscior, Vârful Poiana Mărului, Bobeica, Ragoaza, Maghernița, Toaca, Pleşa, sau Dobrin, unele dintre acestea încă de pe la 1415.
Cea mai veche mențiune documentară datează din anul 1415, aprilie 13, când voievodul Alexandru cel Bun dăruia Mănăstirii de la Humor, ctitoria lui Ion Vornic, între altele şi „siliştea lui Dobrin”. Mănăstirea a fost construită în apropierea unui schit mai vechi din lemn care a fost probabil dărâmat după edificarea acesteia. Mănăstirea veche a Humorului a fost şi ea distrusă în secolul al XVI-lea, o mențiune documentară precizând că „pe la anul 1527 a fost aceasta biserică distrusă de către tătari”.
Lasa un raspuns