De curând, a avut loc în Vatra Dornei cea de-a cincea ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment organizat sub umbrela programului European Youth Village, care celebrează sectorul de tineret din comunitățile rurale. În cadrul Galei au fost premiați tinerii și lucrătorii de tineret din mediul rural, care prin eforturilor lor transformă satele din România și contribuie la dezvoltarea tinerilor din mediul rural. Tot în cadrul Galei au fost anunțate comunele care vor prelua titlul de Sat European de Tineret în 2025.

Astfel, după 6 luni în care tinerii din mediul rural s-au organizat în grupuri de inițiativă în satele lor, au organizat consultări cu ceilalți tineri din comunitățile lor pentru a le afla nevoile, provocările și interesele, au început să lucreze cu factorii de decizie la nivel local și au planificat activități și proiecte relevante pentru tinerii din comunitățile lor, juriul competiției pentru titlul de Sat European de Tineret a decis ca în 2025 patru comune din România să primească acest titlu. 

Printre momentele deosebite ale evenimentului s-a numărat recunoașterea comunei Marginea ca finalistă în competiția pentru titlul de „Sat European de Tineret 2025”.

Mai mult, Marginea s-a remarcat și prin câștigarea unei finanțări europene prin Corpul European de Solidaritate pentru proiectul sportiv „SporfiTU: Ieși din Zona de Confort prin Sport!”, în valoare de peste 9200 EUR, cu codul de identificare 2024-3-RO01-ESC30-SOL-000283572. Proiectul, gestionat de organizația True Health  și grupul local ,,Tinerii Mărgineni”, își propune să îmbunătățească sănătatea fizică și mintală a tinerilor din comunitate printr-o serie de activități inovatoare și adaptate nevoilor idenntificate la nivel local.

„Ce pot face câțiva tineri din Marginea pentru comunitatea din care fac parte? Ei bine, mai multe decât ar fi crezut! La început, tinerii se întâlneau în grupuri mici și dispersate în toate colțurile comunei. Acum, tinerii sunt mai uniți ca niciodată. În prima interacțiune, tinerii din Marginea nu-și spuneau ofurile. Acum, știu că au pe cine conta, știu că au o voce și că nemulțumirile lor sunt soluționate și ideile năstrușnice sunt puse în practică. Când am început tot procesul din cadrul programului, nu ne cunoșteam toate fațetele personalităților. Acum putem să spunem că ne știm secretele, bucuriile și nebuniile, iar toate sunt frumoase și ne unesc ca grup. Am crescut în mod accelerat, iar odată cu noi, au crescut și așteptările. Dacă am făcut față până acum, o să facem și de acum înainte, mai bine, mai mult, mai uniți! Demonstrăm astfel că nu e totul despre titluri și distincții, nu e neapărat despre a fi recompensați în mod evident. Contează, mai mult decât orice altceva, impactul pe care îl avem în viața oamenilor, în viața tinerilor și a comunității în ansamblul ei. Nu ne-am fi putut imagina că o să fim opriți pe stradă ca să fim lăudați și încurajați, nu ne așteptam să fim remarcați la școală pentru activitățile organizate și cu atât mai puțin, nu ne așteptam ca părinții să înțeleagă că voluntariatul e mai mult decât „muncă pe gratis”! În cadrul programului, cu ajutorul întregii comunități, ne-am (re)descoperit, ne-am împrietenit și ne-am unit mai mult decât ne-am fi putut imagina. Mulțumim EYV pentru lecții! Rămânem aproape!”, transmite Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Marginea – comună finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.