„Încă de la începutul constituirii Comisiei, au avut loc săptămânal sesiuni de lucrări în care s-au dezbătut numeroase legi și s-au luat decizii în sprijinul cetățenilor și pacienților. Până în momentul de față, lucrările comisiei au fost aprobate cu unanimitate de voturi, excepție făcând Legea bugetului de stat pe anul 2017”, a declarat Maricela Cobuz.
Potrivit deputatului PSD, cele mai importante lucrări ale Comisiei la care aceasta a asistat au fost cele privind proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 43/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 care a primit votul favorabil din partea Comisiei.
„Proiectul de Lege pentru interzicerea clonării şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă drepturile omului şi demnitatea umană, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, proiectul de Lege privind realizarea unor venituri suplimentare de către unităţile medicale publice, propunerea legislativă privind înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România – INSPUR. Proiectul de Lege privind creşterea salariilor medicilor din sistemul public din România se numără printre alte lucrări importante ale ședinței Comisiei.
A fost dezbătut și avizat proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 86/2016 cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2016 ședință la care au participat si membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului iar la finalul lucrărilor am dat vot favorabil proiectului de lege în forma prezentată de către Guvernul României. De asemenea, a fost dezbătut și avizat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017, proiect care a primit 88 de amendamente depuse de către deputați și senatori. În urma finalizării dezbaterilor s-a suspus la vot proiectul de Lege și a fost votat cu majoritatea de voturi în forma înaintată de către Guvern cu amendamentele respinse”, a precizat Maricela Cobuz.
În această săptămâna, pe lista ședinței privind ordinea de zi au fost aduse în discuție propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, proiectul de Lege privind suplimentele alimentare, proiectul de Lege privind medicina şcolară, propunerea legislativă privind decontarea serviciilor medicale pentru fertilizarea în vitro, toate propunerile și proiectele de Lege au fost discutate şi votate.
„Săptămâna aceasta am participat la un grup de lucru privind modernizarea sistemului de sănătate din România. În cadrul grupului au avut loc dezbateri pe tema ”Siguranța pacientului, din perspectiva medicamentelor biologice” și ”Prețul medicamentelor”. Ideile dezbătute pe tema siguranței pacienților au fost cele despre aducerea la cunoștință a faptului că medicamentele biologice sunt produse din celule vii iar cele tradiționale din produse chimice. Multe dintre medicamentele biologice au fost lansate pe piață în ultimele trei decenii, pentru multe dintre ele patentul a expirat, iar altele continua să se dezvolte pe piața medicamentelor. Produsele biosimilare sunt asemănătoare cu cele biologice originale dar nu și identice datorită procedurii de fabricare. De asemenea s-a mai discutat și despre obligativitatea medicilor și a farmaciștilor de a asigura trasabilitatea medicamentelor biologice pentru a monitoriza strict relațiile adverse asupra pacienților. În privința prețului medicamentelor, impactul pe care îl va avea scăderea prețurilor dar și implicațiile politice, statul roman nu are de câștigat potrivit unor păreri exprimate, ci se vor elimina medicamentele de pe piață cu preț mic și se vor produce doar cele scumpe, exact cum se evaluează un produs pe piață care nu mai este rentabil din punct de vedere al prețului”, a precizat Maricela Cobuz.
De asemenea, aceasta a depus şi prezentat în Plenul Camerei Deputaţilor o interpelare la adresa Ministrului Sănătăţii Florian-Dorel Bodog cu privire la modificarea Ordinului nr.39 din 16.01.2008 cu privire la reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului, astfel încât medicii din specialităţile: oncologie medicală,boli infecțioase, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, să nu mai fie obligaţi să lucreze doar la nivelul cabinetului, fără a putea desfăşura activitate medicală integrată şi în secţie, la pacientul internat, ci să fie integrată ambulatoriu-spital.
Lasa un raspuns