Primăria oraşului Mariupol estimează, pe baza unor relatări ale martorilor, că aproximativ 300 de persoane au murit în teatrul local, bombardat de aviaţia rusă la 16 martie în timp ce sute de persoane se adăposteau înăuntru. Au apărut și primele imagini interiorul teatrului după atacul aerian rusesc, relatează CNN.
Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini care arată mai mulți oameni încercând să fugă din teatrul atacat de ruși în urmă cu nouă zile. O filmare din teatru după atac arată pagubele suferite de clădire în timp ce mai mulți oamenii fug pe o scară.
„Racheta a lovit chiar în centru”, se aude o voce masculină. Într-un al doilea videoclip, care arată daune masive în clădire, vocea unui bărbat dă asigurări că el și alte persoane nu au fost răniți în atac. Dar își exprimă teama că cei care foloseau teatrul drept adăpost sunt îngropați sub dărâmături.
„Unii martori au informaţii conform cărora circa 300 de persoane au murit în Teatrul Dramatic din Mariupol în urma unui bombardament al unui avion rus. Încă nu ne vine să credem. Încă vrem să credem că toată lumea a reuşit să scape. Însă mărturiile celor care se aflau înăuntrul clădirii în momentul acestui act terorist spun contrariul”, a scris vineri primăria din Mariupol pe contul său de Telegram.
Clădirea era folosită ca unul din principalele adăposturi din oraşul asediat Mariupol, dar a fost lovită de un atac aerian al Rusiei la 16 martie. Estimările privind numărul de persoane care se adăposteau în teatru variază între 800 şi 1.300.
Fotografii aeriene făcute înainte de atac au arătat că în faţa şi în spatele clădirii teatrului, pe pământ, era scris cu litere mari cuvântul ”copii” în rusă. „Ocupantul ştia ce atacă. Ştia care ar putea fi consecinţele, dar cu toate acestea peste acest loc au căzut bombe”, a mai precizat primăria.
Mariupol, oraş din sud-estul Ucrainei care înainte de război avea circa 450.000 de locuitori, se află sub un atac aproape permanent al forţelor ruse de la începutul lunii martie, imaginile din satelit arătând distrugeri semnificative în zonele rezidenţiale, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns