Soluţia pe care ministrul de Finanţe o propunea pentru scăderea preţului carburanţilor pare să fi fost complet abandonată de coaliţia de guvernare. Acesta presupunea înjumătăţirea accizei la carburanţi, o reducere care necesita acceptul Uniunii Europene, despre care Florin Cîţu spunea că nu îl vom primi niciodată.

Ministrul de Finanţe dorea înjumătăţirea accizei la carburanţi pentru a scădea preţul la carburanţi. Măsura nu se putea lua fără acceptul Uniunii Europene, pe care nu l-am fi primit niciodată, susţinea Florin Cîţu în urmă cu o lună. Liderul PNL spune acum că soluţia nu se mai află deloc pe agenda de discuţii a coaliţiei de guvernare.

„Nu este pe masă această măsură – reducerea accizei. (…) Nu a fost propusă această măsură, nu mai este pe masă în coaliţie această măsură„, a afirmat Florin Cîţu, la Parlament.

El a fost întrebat dacă este de acord cu măsura vehiculată în PSD privind acordarea unei subvenţii pentru carburanţi transportatorilor.

„De fiecare dată când vine o astfel de măsură trebuie să ne uităm în context, să spunem dacă mergem în acest domeniu cu o subvenţie de ce n-am merge şi în alte domenii cu subvenţii, pentru că preţul la carburant îi afectează pe toţi românii şi atunci haideţi să-i ajutăm pe toţi românii care merg de dimineaţă până seara la serviciu şi poate că nu-şi permit să-şi mai ia maşina. (…) Eu spun că sunt de acord pentru toată economia. Nu există măsuri pentru un anumit sector. Gândiţi-vă că ce am făcut pentru sectorul contrucţiilor acum câţiva ani de zile a creat probleme pe piaţa forţei de muncă, este un sector care s-a dezvoltat e adevărat, dar nu ştim care sunt costurile pentru societate”, a explicat liderul PNL.

Cum îşi poate reveni economia românească

Florin Cîţu a accentuat că trebuie crescută alocaţia pentru investiţii pentru ca economia să îşi poată reveni rapid.

„Sunt foarte clare propunerile PNL – 7% la investiţii trebuia să fie de la început, nu a fost pus, trebuie să fie pus acolo. Fără investiţii nu poţi să ai o revenire rapidă a economiei. Trebuie să creştem veniturile tuturor românilor. Există o singură variantă aici şi încă încerc să-i conving pe colegii mei că orice altă variantă pe care o aud şi nu are nimeni curajul să şi-o asume în coaliţie (…) că vrem să creştem salariul doar într-un anumit sector public sau să facem nu ştiu ce altă scamatorie nu funcţionează. (…) Nu poţi să creşti salariile doar într-un anumit sector, pentru că nu vom susţine acest lucru”, a afirmat el.

O altă propunere a PNL este reducerea deficitului bugetar prin colectarea mai bună, dar şi printr-un management mai bun al cheltuielilor. „Acesta este semnalul pe care îl dai pieţelor şi astfel nu mai creşti nici dobânzile, nu mai creşti nici inflaţia. Sunt măsuri… şi nu trebuie să inventezi apa caldă. Le-am făcut, am rezolvat, am arătat când nimeni nu credea că poate economia să-şi revină în V, ţineţi minte, putem să o facem şi acum”, a transmis Florin Cîţu. 

Preţurile la carburanţi s-au stabilizat

Preţurile la carburanţi s-au stabilizat, după ce în urmă cu două săptămâni au explodat pe fondul unei dezinformări. În Capitală, cea mai ieftină benzină costă 7,7 lei, iar cea mai ieftină motorină 7,8 lei. Există şi staţii de alimentare unde preţurile sunt ceva mai mari. În Bucureşti, cea mai scumpă benzină costă 8,1 lei, iar cea mai scumpă motorină 8,2 lei. 

ANPC şi ANAF au dat mai multe amenzi în urma majorării de preţuri la carburanţi, din 9 martie, care a provocat cozi la benzinării. Astfel, s-au dat amenzi de 950.000 de lei şi o companie a fost amendată cu 100.000 de lei, amenda maximă care poate fi dată de ANPC. ANAF a aplicat 6 amenzi contravenţionale, în sumă de 140.000 de lei, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.