Invitat în studioul Puterea Știrilor, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat cum fenomenul migrației medicilor afectează zona de Terapie Intensivă pe timp de pandemie în România. Acesta susține că țara noastră suferă de un deficit puternic al numărului de medici, ceea ce reprezintă un dezastru pentru sistemul de sănătate românesc. De asemenea, Baciu a precizat că măsurile luate de autorități în privința pandemiei și-au demonstrat eficiența, o dovadă în acest sens fiind faptul că, datorită purtării măștii de protecție, în România cazurile de gripă au fost în număr nesemnificativ.

”Oricine de pe planetă cunoaște pe cineva care a trecut prin boală, un prieten, un apropiat care a trecut prin boală. Oricine de pe planeta asta cunoaște cum se transmite acest virus. Nu mai sunt necunoscute. Ținând cont de modalitățile prin care se transmite acest virus, evident că această transmitere și apariția de cazuri multe și crescătoare de la o zi la alta țin de abaterile de la măsurile care și-au demonstrat eficiența.

Cum știm că și-au demonstrat eficiența? Să ne uităm la gripă. Noi nu am avut gripă anul acesta, pentru că masca pe care am purtat-o și distanța fizică a fost eficientă și împotriva virusului gripal care se transmite la fel pe cale aeriană. Atunci, evident că creșterea numărului de cazuri vine la o complianță din ce în ce mai scăzută.

Aceste măsuri sunt neplăcute și nu ne mai fac plăcere, însă până să creștem numărul de persoane imunizate sunt singurele instrumente pe care le avem la îndemână pentru a opri evoluția pandemiei.

Să ne uităm câți pacienți avem la Terapie Intensivă. Începând de câteva zile batem recordul absolut al pacienților din Terapie Intensivă în secția de Covid-19. Aceasta este realitatea.

Poate a trecut deja mai mult de un an de zile și există poate un fenomen de sensibilizare cu privire la raportarea acestora, dar în spatele acestor cazuri sunt peste 21 de mii de decese, de tragedii. Trebuie să ținem cont de lucrurile acestea. E nevoie să aloci paturi de Terapie Intensivă întotdeauna în creștere cu ritmul de creștere al pandemiei. Sunt aproximativ 1400 de pacienți, tu trebuie să ai obligatoriu o marjă de câteva paturi suplimentare. Noi avem puțin peste 1000 de medici care sunt specializați în Terapie Intensivă în România.

Toate aceste resurse pe care le aloci special pentru a trata pacienții cu Sars-Cov-2 le faci în detrimentul altor bolnavi, altor patologii. Toți medicii și toate paturile aveau un rost, erau folosite pentru ceva până să apară acest virus. Evident că acele servicii medicale nu mai sunt prestate pentru rolul pe care îl deserveau până la apariția acestui virus și acum sunt translatate ca funcțiune pentru a trata pacienții cu Sars-Cov-2. Din acest motiv se încearcă o calibrare, pentru că avem nevoie reală de a controla și de a opri ritmul de creștere pandemică. La 1.400 de pacienți la Terapie Intensivă, lucrurile nu sunt simple absolut deloc”, spune medicul

Acesta a menționat că deficitul medicilor specializați în Terapie Intensivă „nu este un fenomen nou”, explicând că migrația cadrelor medicale este principalul motiv pentru care România se luptă cu acest neajuns.

„Acesta a apărut și a crescut în amploare imediat după aderarea României în spațiul european. Sunt cifre care spun că peste 25.000 de medici au plecat din România în tot acest timp. Ținând cont că la nivel național vorbim de 11.000 de medici de familie și în jur de 56.000 de medici, vedem că este un sector important.

Tot acest fenomen de ”brain drain”, mai evidențiat în domeniul medical se observă și în alte domenii și din nefericire este unul care se observă în continuare. Cu atât mai mult, importanța acestui moment, în care ne uităm la 4 ani de guvernare în față, în care ai aceste două elemente pe care nu le-ai avut până acum. Pe de-o parte, să poți să aplici orice strategie și orice plan ai și, pe de altă parte, o altă o altă carență a ultimilor ani a fost finanțarea sustenabilă. Avem oportunități de finanțare de fonduri europene fără precedent care sunt disponibile și care îți permit implementarea unor reforme structurale, sistematice. Aceste lucruri pot opri fenomenul de ”brain drain”, migrația personalului medical, migrația forței de muncă active pe toate domeniile.

Nu trebuie să ratăm această oportunitate de importanță istorică pentru noi ca țară”, a conchis secretarul de stat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.