„Este foarte greu să menținem resursa umană. Această uniformizare a domenilor în România, dincolo de ceea ce putem face la nivel universitar, este foarte periculoasă, și asta pentru că sunt domenii în care, industria oferă salarii de patru-cinci ori mai mari. Nu putem să mergem încontinuu doar pe sacrificiile persoanelor implicate și pe dedicația lor pentru învățământ , fără să încercăm să ținem pasul cu industria. Nu cerem salarii echivalente ca în mediul privat, dar ar trebui să avem parte de niște salarii comparabile, care să compenseze ulterior dorința de a face cercetare”
Aceste diferențe sunt naturale, dar pentru a menține personal calificat. Dimian vede ca o primă soluție, reducerea de taxe pentru angajați. El a făcut o comparație între firmele care lucrează în IT, și care, au scutiri de taxe, atunci când angajează , și Universitatea, care nu are aceste facilități.
Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector responsabil de activitatea ştiinţifică a USV, a mai menţionat că Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a ocupat locul 1 în clasamentul naţional al universităților, privind numărul de brevete acordate de OSIM, precum şi în ceea ce priveşte numărul de cereri de brevete înregistrate de OSIM, în perioada 2007-2011. Clasamentul a fost întocmit de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Marci.
„Sperăm că prin aceste investiții să ne menținem rolul de lider în domneiu. Dar nu dorim să facem acest lucru pentru bucuria invenției ci și pentru transferul tehnologic. Totuși nu ar trebui să existe o așteptare din partea societății , ca universitățiile să devină și principalii furnizori de tehnologie din România”, a declarat Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.
Lasa un raspuns