Cu toate acestea, trimisul guvernului în teritoriu, Constantin Harasim, a declarat mai întâi că la „ Crucea este liniște”, iar mai apoi că speră ca la mineri să le vină mintea la cap, să se liniștească. În necunoștință de cauză fiind, prefectul a mai spus și că minerii au revendicări de ordin salariale, lucru total neadevărat. Astfel, reacția minerilor n-a întârziat să apară.
„ A apărut afirmația prefectului de Suceava respectiv << Protestatarii au revendicări de ordin salarial, dar și asigurarea contractului de muncă pentru următorii 3-4 ani>>. Aici sunt niște lucruri care nu sunt corecte, sunt inexacte. În ceea ce au solicitat oamenii nu există nicio revendicare de ordin salarial. Problemele sunt mult mai complexe decât ordinul salarial, iar despre asigurarea contractului de muncă pentru următorii 3-4 ani, între contract de muncă și loc de muncă este o diferență. La ora 9:00 am inventariat 95 de persoane existente în subteran și peste 30 de persoane care se aflau la suprafață și protestau. Nu poți să faci asemenea declarații ca prefect”, a declarat pentru SuceavaLive, inginerul Petru Totoescu.
REVENDICĂRILE MINERILOR
Printre revendicările minerilor se numără neîntreruperea activității de producție și continuarea exploatării minereului uranifer, conform planului anual de exploatare, și implicit, a licenței de exploatare, valabilă în perioada 2015-2020, precum și elaborarea în regim de urgență, de către Ministerul Energiei, a actelor normative necesare, pentru valorificarea producției din stoc și a producției curente, pentru asigurarea lichidităților necesare funcționării în condiții normale a extragerii și prelucrării materiei prime, precum și respectarea prevederilor din contractul colectiv de muncă.
Totodată, minerii își doresc punerea în aplicarea a programului de restructurare, redresare a activității CNU, eleborat de fostul director general, Gelu Mărăcineanu, și însușit de actualul ministru al energiei, dar și discutarea tuturor problemelor revendicate, pentru funcționarea companiei.
În regim de urgență, minerii cer ca sindicatele, împreună cu patronatele, să găsească o modalitate de legalizare a contractului colectiv de muncă, sau prelungirea contractului vechi.
Numirea unei comisii în subordinea primului ministru al României, care să decidă cine este vinovat pentru situația în care se află astăzi compania, este o altă revendicare cerută de mineri.
Domnule inginer Totoescu , ma mir ca nu aveți rușine fata de mineri .
De ce mergeți cu tupeu acolo si sunteți revoltat ( încep sa cred ca nu știți nici macar de ce ) daca dumneavoastră sunteți de atât timp prezent la C.N.U cu pensie si salariu ? De ce nu vreți sa lăsați un loc liber ?
Plus cați alții , cu aceeași situație cu pensie si salariu , sau cați au împlinit deja de pensie ..
gresit
Ing.Totoescu este unul ,dintre putinii,care a avut curajul sa spuna adevarul.Cei ,care mai au pana la pensie ,se ascund sa nu deranjeze pe X sau Y ,se uita ca la spectacol cand unii arunca cu mizerii[in cine nu merita],de aceea se implica si ing .Totoescu si cateva persoane (incomode unora).Grija cea mai mare a unora e sa monitorizeze pe cei cu pensie si salariu (putini la nr),pe cei cu drept de pensie(de unii dintre ei chiar e nevoie)in loc sa lupte pt continuitate ,sa fie pedepsiti cei care au dus unitatea in situatia asta…Cel putin 10 din cei prezenti acolo urmareau cine si ce zice apoi transmiteau telefonic si atunci …tot Totoescu e vinovat??Bravo ,d-le Totoescu!