Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat, de curând,  revolta vizavi de faptul că reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu folosesc bani din fonduri europene nerambursabile pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din România. Acest subiect este de actualitate, în contextul în care preţul lemnelor de foc a crescut extrem de mult în ultima perioadă, iar cetăţenii se confruntă cu probleme privind încălzirea locuinţelor.

În acest sens deputatul Balan a solicitat să i se spună cum  se va finanța  programul naţional privind alimentarea cu gaze naturale, ştiindu-se că asemenea investiţii sunt extrem de costisitoare.

În răspunsul pe care l-a primit de la reprezentanții Ministerului se arată că Programul de Guvernare, la capitolul Administraţie Publică Politici Regionale prevede creşterea calităţii vieţii populaţiei inclusiv în ceea ce priveşte accesul la căldură.

„ Având în vedere acest aspect, coroborat cu faptul că masa lemnoasă necesară încălzirii populației a scăzut semnificativ Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei au propus aprobarea unui program naţional prin care să fie extinse reţelele de distribuţie a gazelor naturale, finanţat din fonduri de la bugetul de stat, bugetul local, fonduri nerambursabile, din fonduri ale operatorilor de distribuţie precum şi din alte surse legal constituite. Scopul principal al promovării şi aprobării Programului naţional de gaze naturale, denumit în continuare Program, constă în sprijinirea populaţiei prin asigurarea infrastructurii necesare distribuţiei gazelor naturale în vederea încălzirii locuinţelor şi conservarea masei lemnoase existente precum şi protejarea mediului înconjurător. La data prezentei, Memorandumul privind iniţierea demersuritor necesare pentru instituirea Programului a fost aprobat de Guvernul României. Pentru aprobarea Programului este necesar ca cele trei ministere iniţiatoare ale memorandumului amintit, precum şi instituţiile avizatoare să analizeze Legislaţia în vigoare din domeniul de competenţă şi să propună modificări şi completări ale cadrului legal incident, dacă este cazul, pentru ca Programul să poată fi aprobat şi implementat în condiţii optime. Astfel, s-au solicitat propuneri în vederea constituirii unui grup de lucru interinstituţional pentru elaborarea proiectului de act normativ prin care se va aproba Programul. În cadrul grupului de lucru, fiecare dintre instituţiile implicate va participa la elaborarea proiectului de act normativ, conform domeniului de activitate şi competenţelor. La nivelut MDRAP sunt aşteptate nominalizările privind membrii ce vor face parte din grupul de lucru interinstituţional”, se precizează în răspunsul trimis deputatului liberal.

Grupul de lucru interinstituţional va fi alcătuit din reprezentanţii instituţiilor nominalizate: Ministerul Mediului;  Ministerul Apelor şi Pădurilor; Consiliul Concurenţei;  Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie; Secretariatul General al Guvernului;  Ministerul Economiei;  Ministerul Energiei.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va coordona şi convoca grupul de lucru interinstituţional pentru şedinţele de Lucru. În prezent, în cadrul programelor de finanţare cu fonduri europene, în perioada 2014- 2020, categoria obiectivelor propuse spre a fi finanţate în cadrul acestui program nu sunt eligibile şi, de aceea, se impune găsirea unei variante de finanţare pentru acest sector.

„Totodată, ţinând cont şi de propunerea dumneavoastră, pentru perioada imediată de programare, 2020-2026, în cadrul negocierilor cu instituţiile europene va fi avută în vedere şi finanţarea sectorului de alimentare cu gaze. În ceea ce priveşte asigurarea finanţării Programului începând cu anul 2018, precizăm că nu au fost prevăzute credite bugetare prin Legea bugetului de stat în anul 2018, Programul fiind încă în stadiul de proiect. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice îşi exprimă, şi pe această cale, totala deschidere şi sincerul interes faţă de solicitările formutate de către membrii Parlamentului României, ca importantă resursă pentru optimizarea politicilor sale”, mai transmit reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.