Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care interzice exportul a 35 de echipamente medicale și 160 de medicamente, de la aspirină până la vaccinul BCG, considerate necesare în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu SARS-CoV-2. Măsura se aplică pentru șase luni, iar livrările de medicamente în spațiul UE vor fi permise, însă doar cu acordul Agenției Naționale a Medicamentului pentru fiecare caz.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, nu sunt supuse măsurii de interzicere a livrărilor în afara țării acele echipamente medicale fabricate în România în cadrul unui contract de tip manufacturing sau lohn, precum și dispozitivele medicale în tranzit, precum și livrările sub contract în cadrul unei achiziții publice comune lansate la nivelul Uniunii Europene, scrie g4media.ro.

Pentru aceste livrări, operatorul economic trebuie să prezinte la vamă:

  1. o copie tradusă într-o limbă de circulație internațională a licenței/certificatului/autorizației de funcționare pentru partenerul comercial cu sediul în afara teritoriului României;
  2. o declarație pe propria răspundere conform căreia dispozitivele medicale livrate nu sunt destinate pieței din România și au ca destinație finală țara menționată în documentele de livrare;
  3. contractul (copie) conform căruia dispozitivele medicale sunt livrate în cadrul unei achiziții publice comune lansate la nivelul Uniunii Europene.

În ceea ce privește medicamentele, în lista din ordinul ministrului Sănătății se regăsesc 160 de medicamente, de la asipirină, paracetamol, ibuprofen, diazepam, diclofenac, la antibiotice, precum eritromicina, gentamicina, la ketamină, morfină, până la vaccinul BCG.

În ceea ce privește cele 160 de medicamente cuprinse în ordinul ministrului Sănătății, acestea pot fi livrate în spațiul Uniunii Europene, însă doar în următoarele condiții:

  1. a) operatorul economic notifică Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) intenția de a livra în afara teritoriului României cu 7 zile lucrătoare înainte de efectuarea livrării;
  2. b) ANMDMR analizează solicitarea operatorului economic și poate aproba sau respinge solicitarea acestuia în cazul unei discontinuități sau risc de discontinuitate pe piața națională;
  3. c) operatorul economic poate efectua livrarea și în cazul în care ANMDMR nu dă curs solicitării în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la primirea notificării acestuia.

Operatorul economic poate contesta decizia Agenției de respingere, în maximum 2 zile lucrătoare, iar Agenția trebuie să dea o decizie finală în alte cinci zile.

Sunt exceptate de la măsura suspendării exporturilor medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum și medicamentele care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe din afara teritoriului României.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.