O comisie de audit trimisă de Ministerul Educaţiei Naţionale se află în Suceava și verifică toate documentele unităților școlare din județ care atestă plata către profesori a unor sume de bani câştigate în instanţă.
Despre acest demers făcut de Minister, mai precis despre comisia formată din cadre didactice din județul Iași, comisie care nu are personalitate juridică, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte, a spus că nimeni nu are dreptul să „recupereze” sumele de bani fără o sentință judecătorească.
Pe de altă parte, liderul ASI Suceava a precizat că este o discriminare că numai 12 dintre județele din țară sunt verificate de Minister, în contextul în care, drepturi salariale au primit în instanță profesori din toată țara.
„La Suceava s-au încasat cei mai mulți bani, raportat la nivel de țară, însă acest lucru este datorat faptului că noi am acționat cel mai repede în instanță, în așa fel încât să obținem sentințele judecătorești. Nu mi se pare corect, potrivit datelor pe care le am de la colegii mei din filialele din județ, că se impută, cel puțin la nivel verbal în acest moment, banii pe care profesorii i-au câștigat în instanță. Ministerul nu poate cere bani pe care nu i-a alocat, întrucât sumele au fost plătite de către consiliile locale”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava.
Trebuie precizat că este vorba despre dobânzile aferente unor drepturi salariale câştigate în instanţă, neplătite la timp și care vizează circa 9.000 de angajaţi din învăţământ, cadre didactice şi personal didactic auxiliar.
„Comisia de control trimisă de MEN este la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, unde îi cheamă pe directori şi pe contabilii școlilor să aducă actele din care să reiasă plata drepturilor salariale constând în daune şi interese moratorii sub forma dobânzii legale, pentru a vedea dacă s-au calculat corect sumele. Este vorba despre nişte sentinţe câştigate de noi cu privire la drepturile salariale ale profesorilor, care nu au fost plătite la timp, banii au stat în conturile statului, unde s-au adunat anumite dobânzi. Noi am solicitat în instanţă aceste dobânzi şi am câştigat, iar plata către profesori s-a făcut în mai multe tranşe, ultima fiind achitată în luna iunie a acestui an. Trebuie spus că acest control nu poate impune măsuri abuzive de recuperare a unor sume”, a explicat Giani Leonte.
Președintele ASI Suceava le recomandă tuturor dascălilor să nu semneze niciun document și să nu se lase intimidați, întrucât, fără o sentință judecătorească nimeni nu poate să le ia banii. În ceea ce privește raportului comisiei de control, Leonte a spus că va contesta rezultatul, dacă situația o va impune, pentru a nu permite să se întâmple ilegalități.
Controlul se desfăşoară până vineri, 4 octombrie şi vizează unităţile de învăţământ din judeţ, iar sindicaliştii au transmis deja un comunicat către directorii şcolari prin care informează că este ilegal ca salariaţii din învăţământ să fie obligaţi să restituie banii şi că nu trebuie să semneze niciun angajament de plată în eventualitatea emiterii de către corpul de control al MEN a vreunei decizii.
Trebuie menționat că fiecare dintre cei aproximativ 9 000 de dascăli suceveni a primit între 2 000 şi 6 000 de lei, în funcţie de vechimea şi statutul pe care îl are.
Lasa un raspuns