„Cu ANAF, situaţia este foarte simplă. Ei au baza legislativă, au dreptul să facă controale. Au dreptul să ceară orice fel de documente de la operatorii economici. Dacă au un caz pe care-l investighează, pot cere la ICI, pe o hârtie scrisă, datele. ICI nu are voie să refuze, altfel suportă consecinţele, că aşa e legea în România.
Ce m-a interesat pe mine este ca ANAF să nu ceară date în masă, despre oricine, oricum. Acest protocol defineşte partea de cooperare tehnică, de interoperabilitate. ICI e un conector, iar ANAF va face o aplicaţie prin care să interogheze şi să ceară date. Ca să nu mai facă cererile pe hârtie şi să scurteze din timp”, a explicat ministrul Augustin Jianu într-un interviu acordat agenţiei News.ro.
În urmă cu zece zile, ANAF a anunţat semnarea unui protocol cu ICI Bucureşti care va avea ca obiect colaborarea părţilor în vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucureşti ale deţinătorilor domeniilor cu extensia „.ro”, înregistrate în serviciul RoTLD (www.rotld.ro).
Lasa un raspuns