Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat joi că toate companiile din energie, inclusiv OMV Petrom, vor achita taxa de solidaritate la finalul lunii iunie. Iar până atunci, ANAF va continua verificările.

Taxa de solidaritate vizează toate companiile din domeniul petrol și gaze, și trebuie plătită și de companiile afiliate, cu condiția ca veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare să depășească 75% din cifra de afaceri.

„Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iulie, este că aceste companii vor achita taxa de solidaritate. Toate elementele despre care dumneavoastră mi le cereți ca detalii sunt în atributul ANAF și există instrumente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”, a declarat Adrian Câciu, joi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că Ministerul de Finanţe trebuie să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate în România, precizând că acesta este iniţiatorul actului normativ asupra căruia Ministerul Energiei nu a fost informat.

„Dacă va plăti sau nu, o să vă spună cu siguranţă cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor. Am fost puţin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune şi am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă sau de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice. Nu-i nimic pierdut”, spus şeful statului, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.

El a subliniat că „aruncarea vinei dintr-o curte politică în altă curte politică nu rezolvă problema” în această chestiune.

OMV Petrom a făcut un profit record în 2022

OMV Petrom a obținut un profit net de 10,3 miliarde lei anul trecut, în creștere cu 260% față de anul precedent când obținuse doar 2,86 miliarde de lei. În raportul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), compania precizează că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern (OUG 186/2022).

Profitul în euro înseamnă circa 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro, potrivit Profit.ro

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se asteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extractia țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată în document.

Conform sursei citate, în 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contributii specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld. lei. În total, spune compania, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021. Compania menționează că ordonanța urmează să fie supusa procesului de aprobare în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări.

Astfel, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom. Executivul european a spus pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus, potrivit psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.