Ministrul Justiției, Tudorel Toader, aduce noi lămuriri privind desecretizarea arhivei SIPA.

Chestionat de unde această grabă de a desecretiza arhiva în urma unei hotărâri de guvern, Tudorel Toader susține că nu se pune această problemă.

„Eu nu aș spune că e foarte repede pentru că problematica arhivei SIPA a existat de la momentul înființării. Dacă în 2006 a fost închisă și direcția desființată, din 2011 s-a tot vorbit de desecretizare. În 2016, 25 iulie, a fost eleborat un proiect de act normativ, care a fost postat pe pagina Ministerului Justiției, unde se află și în prezent. Acel proiect de Hotărâre de guvern a fost transmis spre consultare Ministerului Public, Ministerului de Interne, CSM, IICJ, către Asociația magistraților, Uniunea Judecătorilor, Asociația procurorilor din România, către autoritățile și asociațiile care contribuie direct și indirect la înfăptuirea justiției. Avem toate punctele de vedere de la ele. Prin urmare, dânșii după ce a fost afișat au primit acea hotărâre de guvern și și-au exprimat punctele de vedere. (…)”, a declarat ministrul de Justiției.
„Aș face o precizare de afirmația dvs. Am toate acele puncte de vedere ale acestor asociații, sunt pe site-ul Ministerului Justiției, nu vorbesc dacă nu era așa. Nu m-am răzgândit, veți că partea finală așa scrie, se desecretizează rapoartele numerele cutare și cutare. Un raport are și o anexă, se desecretizează rapoartele și anexa, după publicarea în Monitorul Oficial. Apoi se va întocmi comisia. Cele două rapoarte și anexa au caracter de secret de stat. Ministrul de Justiție nu poate desclasifica secretele de stat, asta o știe oricine. Ministrul Justiției nu poate desecretiza un secret de stat, aș fi intrat eu în conflict”, a mai spus Tudorel Toader.