„Vom avea cea mai bună estimarea a populației de urs cu ajutorul ondurilor europene. De asemenea, vom avea informații foarte inportante cu privire la zonarea urșilor. Suma alocată este de aproximativ 4 mil. euro. De asemenea, se vor achiziționa peste 1000 de garduri electrice care vor fi puse la dispoziția fermierilor”, a spus miercuri Ministrul Mediului Apelor și PădurilorTanczos Barna, într-o conferință de presă comună alături de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și Csilla Hegedüs, secretar de stat MIPE.
Al doilea obiectiv este construirea unui complex la Brașov în care vor fi găzduiți și monitorizați (inclusiv cu ajutorul dronelor) circa 100 de exemplare de urși.
Al treilea obiectiv este achizionarea a peste 1000 de garduri electrice de diverse tipuri si tehnologii. Săptămânile următoare vom lansa licitația internațională cu privire la achiziția acestor garduri și apoi le vom pune la dispoziția fermierilor.
Va urma o campanie de informare a publicului: ce ai voie să faci și ce nu, cum acționezi dacă stâna va fi atacată de urs ș.a.md. Vom fi cu toții informați că nu e bine să e pui la dispoziție urșilor mâncare sau deșeuri alimentare, a mai spus minitrul Tanczos Barna, scrie hotnews.ro.
Sunt și azi mii de fermieri care utilizează garduri electrice de protecție. E vorba de o unitate centrală bazată pe baterii solare care, la contactul omului sau al ursului cu sârma respectivă, este curentat, dând o senzație neplăcută.
Reamintim că recent, Guvernul a aprobat un OUG care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. „Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.”, a declarat atunci ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.
Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică.”, a anunțat pe Facebook, Tanczos Barna, potrivit PS NEWS.
Lasa un raspuns