Mâncarea din spitale este o bătaie de joc. O spun nu doar bolnavii, ci chiar ministrul Sănătăţii. Şi asta după ce o echipă Observator i-a prezentat oficialului meniul unui copil internat: doi crenvurşti şi o banană.
Un manager de spital se laudă cu soluţia pe care a găsit-o pentru un meniu mai bogat: reîmparte banii bolnavilor care nu pot mânca, celorlalţi.
Reporter: O felie de pâine cu un salam, un măr şi o eugenie. Cum vi se pare un astfel de meniu?
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Pentru un copil, exclus. Mă uit la salam şi la eugenie. În niciun caz.
Reporter: Am mai văzut o felie de pâine cu doi crenvuşti, cu două felii de brânză şi cu o banană pentru un copil.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: S-o serveşti aşa, mi se pare şi mie în bătaie de joc.
Şi totuşi de asta au parte cei mai mulţi bolnavi în România. Maria, o pacientă de 50 de ani, suferă de mai multe boli autoimune. In ultimul an a fost internată in 5 spitale din Bucureşti, 4 de stat şi unul privat.
Maria, pacientă, 50 de ani: Dacă nu mi s-ar fi adus de acasă, cred că, pe lângă problemele de sănătate pe care le am, mi-aş mai fi pus încă una.
Ministerul Sănătăţii a stabilit o cotă de hrană de 10 lei pentru fiecare pacient. Din aceşti bani, bucătarii trebuie să gătească trei mese pe zi. Doar anumiţi pacienţi au câţiva lei lei în plus la meniu.
Bolnavii de diabet, cei de hepatită şi lăuzele au alocaţi 15 lei pe zi. Cei care au TBC, HIV-SIDA primesc 16 lei pe zi. Cei mai puţini bani îi primesc copiii născuţi prematur, doar 5 lei, şi însoţitorii lor, 7 lei.
Hrana însă ar trebui să fie parte din tratament, spun specialiştii
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer: Nu avem dieteticieni în spitalele din România, şi dacă sunt, sunt doar formal pe hârtie.
Reporter: Pacienţii bolnavi de cancer mănâncă aceeaşi mâncare cu cel care e internat pentru o chestie mai minoră?
Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer: Cu siguranţă.
Dr. Laura Ene, diabetolog şi nutriţionist: Pacientului care este cardiac să i se ofere alimente fără sare, pacientului care este diabetic să i se ofere alimente fără zahăr concentrat, pacientului renal să i se ofere alimente fără prea multe proteine – carne, peşte, brânză.
Maria le-a cerut explicaţii responsabililor din spital. Răspunsul:
Maria, pacientă, 50 de ani: „Asta este mâncarea. Aici nu este restaurant. Este mâncare de spital”.
Pacientă: Să mănânce trei mese cu 10 lei, să vedem ce iese!
Pacientă: Foarte mică. Mică rău. Având în vedere că suntem şi gravide pe-aici şi trebuie să ne alimentăm.
Un manager de spital se laudă că a găsit soluţia salvatoare: reîmparte banii bolnavilor care nu pot mânca, celorlalţi.
Dragoş Daviţoiu, manager Spitalul Sfântul Pantelimon: Pacienţii chirurgicali, dintr-o medie de şase zile de spitalizare, nu beneficiează de masă în fiecare zi, din considerente medicale: sunt în aşteptarea intervenţiei chirurgicale, sunt operaţi astăzi, astăzi nu primesc masă. Dintr-un total de 480 de pacienţi, mănâncă 300.
Ministrul Sănătăţii spune că va lua măsuri, în funcţie de plângerile primite de la bolnavi. În ultimele două luni s-au înregistrat 17 reclamaţii.
Sursa: Observator
Lasa un raspuns