Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc a fost redeschis parţial, marți, 1 iunie, la împlinirea a 85 de ani de la înfiinţare. La eveniment au luat parte președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, vicepreşedintele Niculai Barbă, directorul muzeului, Bogdan Stamatin. Trebuie precizat că între invitați s-a aflat și directorul muzeului din perioada 1964 – 1969, dr. Angela Paveliuc Olariu.
Primarul municipiulului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, a ținut să mulțumească tuturor celor au sprijinit acest proiect de modernizare a Muzeului Arta Lemnului.
„Urmează ca în toamnă să îl deschidem oficial cu toate piesele de valoare. Vreau să mulţumesc tuturor colegilor mei din Primărie care au gestionat şi implementat acest mare proiect. Şi vreau să spun că acest proiect de reabilitare şi modernizare a fost depus de două ori pentru finanţare europeană. Prima dată pe zona transfrontalieră şi apoi la Agenţia de Dezvoltare Nord – Est Piatra Neamţ, pe fonduri europene. De două ori a fost picat. Nu că a fost rău şi prost executat, ci pentru că nu au ajuns banii. Și aici e aportul domnului preşedinte Gheorghe Flutur, pentru că s-au suplimentat banii necesari şi am intrat şi noi la finanțare cu 2,7 milioane de euro pentru această reabilitare importantă. Acest mesaj vreau să-l transmit, pentru că au fost comentarii pe acest subiect. De ce se bagă oamenii politici în chestiuni de artă și cultură? Noi avem rolul nostru. Profesioniștii au rolul lor. De aceea, aceste două componente așezate împreună dau acest rezultat. Acesta e adevărul”, a declarat primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.
De cealaltă parte, președintele Gheorghe Flutur a declarat că are o obligație față de municipiul Câmpulung Moldovenesc, localitate în care a efectuat studiile liceale. De altfel, șeful administrației județene a prezentat investițiile din județul Suceava de care se leaga numele său.
„Anii de liceu i-am petrecut aici la şcoala silvică, cu care m-am mândrit şi mă mândresc. Şi dacă şcoala aceasta mi-a călăuzit paşii în viaţă într-o meserie atât de frumoasă, am zis că avem obligaţia să dăm ceva înapoi Câmpulungului. Şi încercăm să dăm câte ceva. Eu nu pot să o fac singur. O fac cu oameni gospodari aşa cum este echipa lui Mihăiţă Negură, pentru care am toată stima. O să auziţi multe voci. Eu sunt foarte bucuros. Pentru că eu cred că de numele meu şi al echipei mele se leagă nişte muzee din Bucovina foarte importante. Muzeul de Istorie al Bucovinei, un proiect de 14 milioane de euro, care a devenit muzeu naţional şi datorită căruia am luat premiul întâi la Bruxelles, pentru destinaţie turistică de excelenţă, pentru Bucovina. Şi vă rog să-l vizitaţi. Este un muzeu excepţional. Apoi Cetatea de Scaun a Sucevei pe care am refăcut-o cu o sumă de peste 14 milioane de euro. Şi cum arată astăzi cetatea. Apoi Muzeul de Artă Ion Irimescu de la Fălticeni, care tot în primul meu mandat a fost refăcut. Şi am venit la Câmpulung şi ne-am încăpăţânat să facem acest muzeu. Sper ca anul viitor, tot la insistenţa mea, să fie gata cazinoul de la Vatra Dornei, muzeul ortodoxiei. Pentru că a fost o clădire reprezentativă, cu o arhitectură unică la Vatra Dornei, lăsată în paragină zeci de ani. Acum se lucrează puternic, se investeşte în acest cazinou şi plecând de la Câmpulung spre Vatra Dornei va mai fi un punct turistic ca să îi cheme pe turişti să viziteze Bucovina. Sunt doar câteva exemple”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.
Muzeul Arta Lemnului, fondat în 1936
Fondat în 1936, Muzeul Arta Lemnului este găzduit de o clădire de patrimoniu de peste 120 de ani, fosta prefectură a județului Câmpulung, și păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn. Aflat la intersecția mai multor culturi, în cadrul muzeului sunt expuse bunuri culturale românești, dar și exemple din cultura huțulă.
Seria evenimentelor include vineri, de la ora 20:00, lansarea „Mediateca Ocolului Câmpulung” – arhiva foto-video-sunet coordonată de Ovidiu Ștefeligă. Această bază de date online își propune să colecționeze tot ce înseamnă fotografie, film și sunet reprezentative pentru zona Câmpulung.
Sâmbătă de la ora 19:00, are loc lansarea proiectului MAL „Drumul caselor țărănești”, un traseu turistic urban ce leagă exemple de arhitectură tradițională specifică zonei etnografice Câmpulung. Doritorii vor putea parcurge acest traseu care își propune punerea în valoare a patrimoniului arhitectural țărănesc din oraș și împrejurimi.
Lasa un raspuns