Construit la începutul secolului XX, Muzeul de Istorie a avut alt sediu. În funcție de perioada de administrație. Astfel, de la 1906 se deschide Muzeul de Istorie, cu sediul de astăzi. Va funcționa aici până la 1918, când ocupația austriacă ajunge la final.
De la 1918 și până la 1928 Muzeul de istorie a fost găzduit de clădirea Liceului de Artă.
După care urmeaxă o perioadă de 4 ani în care Muzeul de artă se mută în clădirea Palatului administrativ.
Cea mai mare perioadă de timp, din 1932 până la 1968, Muzeul de Istorie va avea sediul în Casa Națională.
În tot acest timp, în clădirea de astăzi a Muzeului de Istorie a funcționat Prefectura Sucevei.
De la 17 iulie 1980, după ce clădirea muzeului este restaurată, are loc redeschiderea oficială a Muzeului de Istorie, o noutate fiind apariția Sălii Tronului, o reconstituire muzeografică a unei săli existente la Cetatea de Scaun.
După anul 1990 se petrec câteva schimbări în cadrul muzeului sucevean, care devine Complexul Muzeal Bucovina, iar apoi, în 1994, Muzeul Național al Bucovinei, în subordonarea directă a Ministerului Culturii. În prezent, instituția este cunoscută ca Muzeul Bucovinei sau Muzeul Național al Bucovinei. Birourile sale se află în clădirea monument istoric din Strada Ștefan cel Mare nr. 33, alături de secția de istorie, care constituie Muzeul de Istorie din Suceava.
Instituția are secții de arheologie, istorie, științele naturii, artă, memoriale, observator, bibliotecă (cu peste 82.000 de volume), laborator zonal de restaurare și conservare, și patronează mai multe publicații de specialitate, între care „Anuarul Muzeului Bucovinei”.
La data de 15 martie 2014, expozițiile muzeului sunt închise pentru public ca urmare a începerii lucrărilor de restaurare, extindere și modernizare a clădirii. Amplul proiect demarat în primăvara lui 2014 presupune consolidarea clădirii istorice, restaurarea fațadelor, recompartimentarea spațiilor interioare și alte lucrări de modernizare, astfel încât edificiul să corespundă cerințelor unui muzeu contemporan, atractiv pentru turiști. După finalizarea lucrărilor, expozițiile permanente ale Muzeului de Istorie vor fi prezentate urmând două teme majore: Suceava medievală și Bucovina. De asemenea, aripa de pe latura de nord a clădirii, ocupată în prezent de Filiala Suceava a Arhivelor Statului, urmează să găzduiască secția de artă a Muzeului Bucovinei.
Muzeul Bucovinei este cea mai importantă instituție de profil din județul Suceava, fiind constituit în prezent dintr-un ansamblu de muzee și situri medievale dispuse atât în municipiul Suceava cât și pe teritoriul județului.
Muzeul de istorie – o istorie
Muzeul de Istorie din Suceava a fost creat datorită lucrărilor de reabilitare a Cetății de Scaun, pentru ca materialele descoperite în situl arheologic să poată fi depozitate în Suceava, nu la muzeul de istorie regional de la Cernăuți. Construit în timpul perioadei de ocupație austriacă, este evident că stilul arhitectonic păstrează eleganța stilului baroc târziu, în timpul mandatului de primar al lui Franz Del Loges.
Lasa un raspuns