Luni, la Geneva au început negocierile oficiale între reprezentanții Statelor Unite și cei ai Rusiei cu privire la tensiunile de la granița dintre Ucraina și Federația Rusă. În ultimele luni, Kremlinul a masat un număr considerabil de forțe militare și echipament militar, lăsând impresia că poate invada Ucraina în orice moment.
Ultimatumul Rusiei
Rusia a venit la Geneva cu un ultimatum. În linii mari, potrivit documentelor înainte anterior Statelor Unite și NATO, Rusia are șase cereri:
1. NATO nu trebuie să mai accepte membri noi, inclusiv Ucraina
2. Statele Unite și NATO nu trebuie să poziționeze rachete cu rază scurtă sau medie de acțiune în apropierea teritoriului Rusiei
3. Statele Unite nu trebuie să își poziționeze arme nucleare pe teritoriile aliaților săi
4. NATO nu trebuie să își poziționeze forte armate pe teritoriul statelor care au aderat la organizație după 1997. Principalele state despre care vorbim sunt România, Polonia și Statele Baltice.
5. NATO nu trebuie să conducă exerciții militare majore în Europa de Est.
6. Statele Unite trebuie să fie de acord că nu vor coopera militar cu statele din fostul bloc sovietic.
Luate la un loc, aceste cereri implică nici mai mult nici mai puțin decât un nou acord de tip Yalta prin care Rusia ar obține noi sfere de influență în republicile ex-sovietice și în Europa de Est. Nu este de mirare că aceste cereri au fost deja refuzate de către Statele Unite și NATO. Totuși ele vor și cel mai probabil repuse pe tapet la negocierile de la Geneva.
Pe ce mizează Statele Unite
Statele Unite mizează pe o detensionare a situației de la granița de est a Ucrainei. În primul rând, Washingtonul se bazează pe amenințarea cu sancțiuni economice severe impuse Rusiei în cazul în care Moscova ar invada militar Ucraina. Sancțiunile ar transforma Rusia într-un stat paria și ar avaria serios valoarea rublei și ar putea genera noi proteste pe cuprinsul țării. Sondajele Centrului Levada, unul dintre puținele centre independente de sondare a opiniei publice din Rusia, arată că o mare parte din populație ruse nu sprijină oricum o campanie militară de invadare a Ucrainei. În al doilea rând, Statele Unite mizează și pe o insurgență sângeroasă în cazul în care Ucraina ar fi invadată militar. Armata ucraineană a trecut printr-un proces de modernizare în ultimii 8 ani de zile, iar șansele sunt ca în cazul în care Putin decide să invadeze militar Ucraina să asistăm la un război de gherilă. Peste 400.000 de ucraineni au primit un nivel elementar de antrenament militar din 2014 până în prezent. Mai mult decât atât, cel puțin 1 milion de arme, printre care și arme automate de tip AK-47 se află acum în posesia civililor. În plus, 15 grupuri de miliții ucrainene se află răspândite pe tot cuprinsul țării. Statele Unite au continuat să furnizeze armament armatei ucrainene, inclusiv armament anti-tanc. O ocupație militară rusă a Ucrainei s-ar putea dovedi a fi foarte costisitoare.
În ultimele zile, presa de peste ocean scrie că bombardiere de tip B-52 și avioane de recunoaștere RC-135 au survolat spațiul aerian din estul Ucrainei într-o tentativă de a descuraja o eventuală acțiune militară din partea Rusiei. În plus, o acțiune militară din partea Moscovei ar putea precipita tocmai ceea ce Putin dă de înțeles că vrea să evite, respectiv o întărire a flancului estic al NATO. O invazie ar declanșa cu siguranță suplimentarea forțelor militare din Polonia, România și Statele Baltice.
Consecințele unei invazii militare pentru România
În ciuda tuturor acestor lucruri, istoria este plină de lideri politici care au luat decizii iraționale. Cum nu avem acces la mintea decidentului politic de la Kremlin nu putem ști cu precizie ce gândește Putin. Așadar, o invazie a Ucrainei rămâne un scenariu plauzibil. Dar care ar fi consecințele pentru statele din jurul Ucrainei, inclusiv România?
O invazie militară a Ucrainei și declanșarea unui eventual război de gherilă ar genera cu siguranță un val uriaș de refugiați care ar încerca să se adăpostească în țările vecine: România și Polonia. Acest scenariul este unul predictibil și testat deja în majoritatea situațiilor de acest tip. Confruntați cu un război pe teritoriul național, milioane de ucraineni vor încerca să se salveze căutând un refugiu în statele vecine. Invazia ar destabiliza serios peisajul politic din Europa de Est și ar face ca prezența militară rusă să atingă gurile Dunării.
Două scenarii în cazul Ucrainei
Moscova pare momentan preocupată și de evenimentele din Kazahstan. Opțiunile pentru Vladimir Putin încep să se împuțineze pe măsură ce evenimentele escaladează la granița de est a Ucrainei. În acest moment doar două scenarii mai par plauzibile: fie Statele Unite reușesc să îl convingă pe Putin că invadarea Ucrainei ar reprezenta o greșeală strategică și prin urmare vom asista la o retragere a trupelor ruse de la granița cu Ucraina, fie Putin persistă în acțiunile sale și decide să invadeze militar Ucraina. În acest caz, Putin nu caută decât un casus belli, iar negocierile de la Geneva nu vor reprezenta decât liniștea dinaintea furtunii, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns