Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, alături de Primăria Orașului Frasin, Direcția Silvică Suceava, Camera de Comerț și Industrie Suceava și de Clubul Național Bucovina al crescătorilor și proprietarilor de câini de rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina.
„Hora Bucovinei 2016” va fi organizată în perioada 21-22 mai, în incinta fostei tabere Bucşoaia din oraşul Frasin.
Edilul șef al orașului, Marinel Bălan, a declarat pentru SuceavaLive că „Hora Bucovinei” este cea mai importantă manifestare pe care o are zona.
„Energia și dragostea pentru acest ținut, ne face să reușim să ducem mai departe acest eveniment. Și în acest an ne-am propus să promovăm tot ce are mai frumos dulcea noastră Bucovină”, a spus primarul orașului Frasin.
Bucovinenii sunt așteptați la „Hora Bucovinei” cu brațele deschise și cu balmoș. Chiar dacă vremea acum nu este favorabilă, primarul este încrezător că vor fi două zile deosebite, cu bucurie, muzică și voie bună.
„După ploaie și furtună, vine și o vreme bună”, a concluzionat primarul.
Conform organizatorilor, manifestarea îşi propune să pună în valoare tradiţiile şi obiceiurile bucovinene şi, în mod aparte, pe cele legate de creşterea oilor. Activităţile sunt diverse: spectacole folclorice, expoziţie de stâne din diferite zone ale Bucovinei, cu demonstraţii privind muncile specifice într-o stână, expoziții culinare cu diverse tipuri de brânzeturi, concursuri tematice sau expoziții de câini ciobăneşti. Esenţa manifestării, însă, este urcatul oilor pe munte, moment urmat de petreceri câmpenești, de la care nu pot lipsi cântecele şi dansurile populare, vinul şi ţuica, caşul și berbecul la proţap.
Sâmbătă, 21 mai, în prima zi a evenimentului, cu începere de la ora 14:00 până la ora 20:00, cei prezenți vor putea vizita stânele special amenajate și vor putea urmări obiceiurile și tradițiile legate de măsura oilor. De asemenea, vor avea posibilitatea să participe la petrecerea bacilor.
Duminică, 22 mai, între orele 10:00 – 20:00, se vor putea vizita stânele amenajate, expoziții de produse meșteșugărești, animale, utilaje agricole și specialități culinare. De la ora 12:00 va începe parada gospodarilor, după care vor fi susținute spectacole artistice de către Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, de interpreți de muzică populară și grupuri folclorice din județul Suceava. Ziua a doua a „Horei Bucovinei” va fi marcată de recitalurile cunoscuților interpreți de muzică populară Nicolae Furdui Iancu și Margareta Clipa. Seara va fi încheiată după ora 21:00, cu un spectaculos foc de tabără.
Proiectul „Hora Bucovinei” își propune să facă cunoscut la nivel național specificul și unicitatea obiceiurilor și tradițiilor pastorale din Bucovina și să îmbunătățească imaginea Bucovinei la nivel național.
Lasa un raspuns