Un proiect de lege care modifică multe dintre condițiile de promovare și de încadrare în funcții a polițiștilor a fost adoptat de Senat și așteaptă acum dezbaterile în Camera Deputaților.

Inițiativa de schimbare a regulilor de angajare și promovare a ofițerilor și agenților de poliție aparține Guvernului, care trebuie să pună în aplicare mai multe decizii ale Curții Constituționale pe această temă.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, Executivul arată că Statutul polițistului prevede, până acum, ca deciziile privind cariera polițiștilor să fie aprobate prin ordin al ministrului de interne, ori Curtea a stabilit că orice condiții referitoare la polițiști, care sunt funcționari publici cu statut special, trebuie să se încadreze într-o lege organică.
Proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.21/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului prevede ca agenții de poliție și subofițerii care și-au finalizat între timp studiile universitare, să fie încadrați ca ofițeri, iar în primul an de carieră, să facă un curs de pregătire profesională, dacă au fost transferați sau angajați din afara sistemului.
Art. 9, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Ofițerii de poliție pot proveni și din rândul agenților de poliție absolvenți cu diploma de licență sau echivalentă, ai instituțiilor de învățământ superior cu profil corespunzător specialităților necesare poliției.”
Art. 10, alineatul alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) În primul an de activitate, polițistul încadrat direct sau transferat trebuie să urmeze un curs pentru inițierea în carieră în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne.”
Proiectul legislativ schimbă cele două Secțiuni privind modificarea și suspendarea raporturilor de serviciu precum și pentru ocuparea posturilor vacante. Astfel, pentru acestea din urmă, sunt reglementate noile condiții referitoare la condițiile de concurs, tipurile de probe, modalitățile de declarare a candidaților admiși, dar și cele privind modalitățile de departajare și posibilitățile de contestare. De asemenea, pentru gradele superioare, se instituie obligativitatea obținerii acestora prin absolvirea unui curs sau printr-un examen, nu doar la termen, ca până acum.
Art. 16, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(2) Gradul profesional de comisar-șef de poliție, subcomisar de poliție sau agent-șef de poliție poate fi obținut în urma absolvirii unui curs de capacitate profesională, organizat pentru respectivul grad profesional. „
Aceleași reguli sunt valabile și pentru obținerea gradului de chestor, dar vor face excepție cei care au cursuri postuniversitare sau diplome de doctorat.
Dacă va fi adoptat și în Camera Deputaților, noul Statut al polițiștilor va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.