Vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a vorbit despre provocările cu care se confruntă România în perspectiva preluării funcției de președinte al Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019. Concret, Nicolai s-a plâns de faptul că oamenii politici autohtoni nu se implică suficient în problemele europene ale țării, lăsând această povară pe umerii ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și pe cei ai eurodeputaților.
„Succesul e dificil de realizat, în opinia mea, pentru că România va trebui să se preocupe de pe acum de logistică, de detașarea oamenilor la Consiliu, de pregătirea dosarelor. Primul semestru al lui 2019 este o perioadă foarte dificilă. Teoretic, se vor încheia negocierile cu Marea Britanie și România va trebui să definitiveze aceste negocieri. De asemenea, conservarea formulei de până acum a Uniunii Europene constituie o problemă, motiv pentru care și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, face vizite în toate statele membre. Sper să fie un succes pentru țara noastră preluarea președinției Consiliului UE, dar sunt destul de rezervată în această privință”, a comentat Nicolai.
Liderul ALDE european a atras atenția că „nu este vorba de o președinție așezată, fără mari provocări, cum au fost cele de până acum”.
„Va fi o provocare foarte dificilă pentru noi! Va trebui să ne pregătim cât mai bine experții”, a atras atenția Norica Nicolai.
În continuare, președintele Consiliului Național al ALDE din România a arătat că europarlamentarii români vor organiza la Bruxelles expoziții de promovare a țării noastre.
De asemenea, Norica Nicolai a insistat pe faptul că „România trebuie să-și contureze propria sa viziune” dacă vrea să genereze schimbarea în bine din fruntea Consiliului Uniunii Europene.
„Foarte puțini dintre liderii politici de la București sunt dispuși la dezbateri privind viitorul Uniunii Europene. Nu va mai trebui să luăm ca atare pozițiile Franței sau Germaniei, ci să vedem cum reușim să ne impunem și propriul interes național în fața statelor mai puternice. Trebuie să subliniez că, dacă țara noastră va conduce peste 1.000 de reuniuni ale Consiliului (așa cum se impune), fiecare dosar în parte are nevoie de câte un specialist. Avem nevoie de 1.000 de experți pe tematicile care se vor stabili. Aș vrea să-i văd pe acei oameni din ministere care se vor ocupa de aceste probleme și, mai ales, aș vrea să-i văd bine pregătiți încă de pe acum”, a mai spus Nicolai.