Noua Lege a Educaţiei anunţă schimbări majore în învăţământ. Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, elevii din clasele primare vor avea ore de 45 de minute şi vor învăţa doar dimineaţa.

Noua Lege a Educaţiei. Se anunţă schimbări importante pentru elevii din clasele primare. Noile prevederi ar urma să intre în vigoare din septembrie 2023.

Noua Lege a Educaţiei. Schimbări majore pentru elevi

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, elevii din clasele primare ar putea să aibă ore doar de dimineață, iar acestea vor fi doar de 45 de minute.

Iată ce spune articolul din noul Regulament

(3) Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ.

(4) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.

(5) În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare și la clasa I, activitățile de predare-învățare-evaluare acoperă 30—35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese, recreative.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2020 erau 870.341 de elevi în clasele primare.

Printre motivele invocate de Sorin Cîmpeanu sunt rezultatele sistemului actual care au nemulţumit pe toată lumea şi  analfabetismul funcţional care a rămas constant sau chiar a crescut. Ministrul Educaţiei a mai spus că elevii trebuie să aibă acces la un traseu educaţional mai flexibil, mai bine adaptat intereselor lor, care să poată identifica talentele şi aptitudinile de la o vârstă cât mai fragedă şi care să îi orienteze spre atingerea potenţialului maxim.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale miercuri, 20 iulie 2022, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, scrie rtv.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.