Anul 2015 pare să fi început destul de rău pentru Liviu Dragnea. După probleme uriașe pe care trebuie să le gestioneze în interiorul PSD, generate de excluderea lui Marian Vanghelie și a lui Mircea Geoana, o firmă apropiată de Liviu Dragnea și anume celebra Tel Drum pare să se confrunte cu o situație dificilă, după ce Comisia Europeană a sistat plățile.

dragnea1-800x600

Comisia Europeană confirmă o corespondență cu autoritățile române pe tema neregulilor cheltuirii fondurilor UE, în cadrul căreia a decis suspendarea unor plăți, informează cei de la România Liberă.

La sfârșitul anului trecut, Marian Vanghelie a vorbit despre o hârtie de la Bruxelles care ar incrimina firme apropiate Liviu Dragnea. Este vorba de celebra firmă Tel Drum din Teleorman, care a cunoscut o uriașă expansiune după 2012, când Dragnea a devenit oficial omul doi din Guvern.

Un audit al Comisiei Europene a găsit nere­guli în cheltui­rea fondurilor euro­pene din Pro­gra­mul Operațional Creșterea Com­petitivității Economice și, drept urmare, cu două zile înaintea Crăciunului a decis suspendarea plăților din una din axele prioritare ale programului. În acest sens, a existat o cores­pondență între Comisia Europeană și Ministerul Fondurilor Europene la sfârșitul anului trecut. Adică exact în perioada în care, recent expulzat din PSD, Marian Vanghelie făcea acuzații grave la modulîn care firme, care ar fi apropiate de Liviu Dragnea, au accesat și cheltuit fonduri europene.

“Din câte știu, s-a trimis înapoi la Guvernul României să înceapă urmărirea penală. Știți ce e pe hârtia aia? Două firme. Să-l întrebați pe domnul Teodorovici (n.r. – ministrul Fondurilor Europene) dacă a primit o adresă de la Bruxelles să se înceapă urmărirea penală pe fondurile europene”, acuza Marian Vanghelie la începutul lunii decembrie, la scurt timp după excluderea sa din PSD.

Autoritățile române au tăcut atunci sau au negat spusele lui Vanghelie. Ministerul Fondurilor Europene nu a publicat vreun comunicat referitor la o suspendare a plăților, Liviu Dragnea a catalogat acuzația lui Vanghelie drept “năstrușnică”, iar Victor Ponta a replicat jurnaliștilor: “Nu cunosc așa ceva, nu știu ce sursă aveți”.

Printr-un răspuns transmis în exclusivitate pentru România liberă, ofițerul de presă al Directoratului Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, Sophie Dupin de Saint-Cyr, confirmă o corespondență între Comisie și Guvernul Român la sfârșitul anului trecut, pe tema unor nereguli în cheltuirea fondurilor europene din Programul Operațional Competitivitate.

Astfel, un audit al Comisiei a relevat nereguli în cheltuirea fondurilor, iar acestea au fost aduse la cunoștința autorităților române. „Rezultatele muncii de audit sunt comunicate autorităților naționale prin intermediul rapoartelor de audit”, spune Dupin de Saint-Cyr în răspunsul transmis României libere prin e-mail.

„Comisia a întrerupt plățile“

Schimbul de scrisori între UE și auto­ritățile române s-a încheiat printr-o decizie a Comisiei de a întrerupe plățile din axa 3 – Tehnologia informației și comunicării – din Programul Opera­țional Competitivitate.

„Dacă se identifică deficiențe semni­ficative în management și în sistemul de control, o scrisoare pri­vind întreru­perea plăților poate fi trimisă auto­rităților însăr­ci­nate pentru a aduce anumite îm­bu­nă­tățiri sistemului. În urma unui audit al Comisiei, aceasta a trimis o scrisoare la data de 23 decembrie 2014, prin care a întrerupt plățile pentru axa 3 în Programul Operațional Competitivitate. Într-adevăr, Comisia a observat nereguli în sistemul de achiziții publice legate de implementarea proiectelor din cadrul acestei axe”, transmit oficialii Comisiei în răspunsul către România liberă. Astfel, deși Comisia nu incri­minează direct una din firmele catalogate ca fiind apropiate de Liviu Dragnea, confirmă o parte din acuzațiile lui Vanghelie cu privire la un schimb de scrisori pe tema neregulilor în implementarea proiectelor finanțate de UE.

RĂSPUNS. Ministerul Fondurilor Europene: „Vom lua toate măsurile“

Ceea ce Comisia Europeană descrie ca “nereguli” în implementarea unor proiecte din fonduri europene, Ministerul Fondurilor Europene traduce ca “procedură normală a Comisiei”: “Comisia Europeană nu a suspendat plățile pentru Axa Prioritară 3 din cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE). Plățile au fost întrerupte, temporar, aceasta fiind procedura standard a Comisiei Europene, aplicată în cazul efectuării unor verificări suplimentare.

Axa Prioritară 3 POS CCE este administrată de Organismul Intermediar din subordinea Ministerului Societății Informaționale. Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management POS CCE, va lua toate măsurile pentru asigurarea tuturor verificărilor necesare. Verificările au fost solicitate în urma identificării de către CE, în cadrul unei misiuni de audit, a unor suspiciuni de încălcări ale prevederilor directivei privind achizițiile publice de către beneficiari în cadrul Axei Prioritare 3 POS CCE – «Tehnologia Informaţiilor și Comunicaţiilor pentru sectorul privat și public»“.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, deputatul PSD, Radu Popa, un vehement critic al lui Liviu Dragnea, lansează o serie de ironii și atacuri la adresa omului doi din PSD, pornind de la dezvăluirile celor de la România Liberă.

”Cum? Firma domnului Dragnea sa fie urmărită penal pentru „nere­guli în cheltui­rea fondurilor euro­pene”?
Pai când a spus Vanghelie ca sunt nereguli, unii au zâmbit. Acum, CE recunoaște si spune ca au făcut si un audit. (Cei care lucrează cu fonduri publice știu ca rezultatul oricărui audit cu probleme înseamnă, automat, un dosar de cercetare penală).
S’au blocat plățile din cauza TelDrum? Vaaaaai, ce urât!
Dar nu se mai blocaseră, o data si in 2010-2011, tot din cauza CJ TELEORMAN SI A TELDRUM? O sa spun eu, după ce începem sesiunea, cine e parlamentarul PSD care dădea presei dosarul TelDrum, in 2010. Așa, ca sa despărțim curvulitele de domni”, precizează Radu Popa pe pagina sa de Facebook.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.