Indisciplina pietonală şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul judeţului Suceava. Aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea pietonilor.

Traversarea neregulamentară a pietonilor și viteza neadaptată la condițiile de drum au fost principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave în primele trei luni ale anului 2019. Pe lângă cele 2 cauze principale de producere a accidentelor, abaterile bicicliștilor se evidențiază în trimestrul I 2019, cu un număr semnificativ de accidente rutiere.

În primele trei luni ale anului 2019 s-au produs 7 accidente grave pe fondul traversării neregulamentare de către pietoni, cu unul mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Au decedat 3 pietoni și 4 au fost răniți grav.

Din păcate, doar în ultima săptămână, două persoane vârstnice din mediul rural au decedat în accidente rutiere pe fondul traversării neregulamentare.

Ieri, în jurul orei 13.03, un bărbat de 41 ani, din orașul Podu Iloaiei, județul Iași, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17 Dorna Candrenilor, a surprins și accidentat grav pe o localnică de 74 ani, pieton, care se angajase în traversarea drumului prin loc nepermis și fără să se asigure, din partea stânga spre dreapta. La ora 17.00, în timp ce victima era transportată către U.P.U. Suceava, a decedat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, dar a fost condus și la Spitalul municipal Vatra Dornei unde i s-au recoltat probe biologice de sânge.

 

O altă problemă care generează un risc victimal crescut este consumul de alcool și deplasarea în calitate de pietoni pe partea carosabilă a unor persoane aflate în stare de ebrietate.

 

Spre exemplu, ieri, în jurul orei 20.10, un bărbat de 44 ani, din orașul Gura Humorului, în calitate de pieton, s-a angajat în traversarea neregulamentară a Bulevardului Bucovina, din localitatea de domiciliu, dinspre stânga spre dreapta, prin loc nemarcat şi fără să se asigure corespunzător, iar când a ajuns pe sensul de circulaţie Frasin spre Suceava, s-a dezechilibrat şi s-a lovit de hayon-ul unui autoturism staționat, după care s-a agăţat în cârligul de remorcare al acestuia şi a căzut pe partea carosabilă.

În urma impactului, bărbatul de 44 de ani a fost transportat cu ambulanţa la Spitalului orăşenesc Gura Humorului, unde, în urma consultului medical de specialitate s-a stabilit că nu prezintă leziuni, nefiind necesară internarea.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,79 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pietonul a fost sancţionat contravenţional pentru că a traversat drumul public prin loc nepermis.

 

Poliţiştii vor intensifica activitățile preventive, de informare și responsabilizare dar vor acţiona cu femitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia.

Atragem atenţia încă o dată că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de 4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

 

Mai importantă decât aceste sancţiuni este însă viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebuie să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

 

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

 

ATENTIE PĂRINȚI !

 

►Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;

►Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;

►In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici !

►Nu consumați alcool și vă deplasați pe drumurile publice ;

►După lăsarea serii purtați elemente reflectorizante.

 

Polițiștii vă doresc Sărbători Fericite – Sărbători în Siguranță!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.