Nimic mai bun decât puterea exemplului. Iar gestul omului de afaceri bucovinean Ștefan Mandachi de a pune la dispoziție hotelul său medicilor, a impulsionat o româncă din Roma, bucovineancă și ea, să-l urmeze.
De șapte ani în Italia, Alina Nițulescu s-a adaptat locului și se simte ca acasă. De patru ani însă lucrează la Colony Hotel în Roma, de doi fiind managerul acestuia de jure și de facto. Proprietara, o doamnă mai în vârstă dar atentă la devotamentul și implicarea Alinei, i-a acordat acesteia toată încredere și astăzi hotelul e pe mâna ei.
Criza virusului corona, în care Italia se zbate de ceva vreme, a prins-o pe Alina la locul de muncă, combătând cu controversatele decrete de „închis-deschis” al localurilor publice, reușind să mențină Grand Hotel Colony Hotel deschis în această perioadă, dar și cu câțiva clienți „prizonieri” înăuntru: italieni din sud, diplomați, obligați să rămână închiși potrivit noilor reguli naționale.
Inițiativa lui Mandachi, bucovinean de-al ei, a impresionat-o pe Alina și i-a dat ideea să facă la fel. Astfel că, fără să stea mult pe gânduri, Alina a vorbit cu proprietara care a fost imediat de acord să dea gratuit 30% din capacitatea hotelului cadrelor medicale sau celor implicați în lupta cu pandemia.
O scrisoare de intenție a fost trimisă șefului Protecției Civile Italiene, Borrelli, cel care în aceste zile coordonează întreaga activitate a pandemiei pe teritoriul italian. Iar răspunsul nu s-a lăsat mult așteptat, telefoanele curgând unul după altul iar camerele fiind ocupate de medici și de operatori ai Protecției Civile Italiene.
Situat pe Corso Francia, lângă Stadionul Olimpic, hotelul are 72 de camere iar de ieri 30% din acestea sunt și vor fi ocupate de cei care se află în aceste zile în prima linie împotriva pandemiei. S-a dus o parte a afacerii, s-au anulat rezervări pentru UEFA 2020 sau ale echipei NBA… Dar Alina e fericită că poate face ceva bun, mai ales acum când e nevoie de gesturi pe măsură. Iar inima ei mare de româncă și ideea binevenită sunt răsplătite zilele acestea cu mulțumiri și aprecieri.
Prima apreciere a fost a proprietarei hotelului, urmată de cea a celor care, de la Napoli sau din alte localități, vin să se odihnească aici după zilele de foc prin care trec acum.
„Avem câțiva oaspeți blocați, câțiva italieni reîntorși din alte țări care nu s-au mai putut întoarce acasă, în sud…(…) Vorbind cu mama mea, care e cadru medical, despre ce aș putea face pentru acești medici care nu sunt din Roma, m-am hotărât să dăm camerele hotelului celor care au nevoie.
Acum avem șase camere ocupate cu operatori ai Protecției Civile din zona Napoli veniți aici. Mâine vom avea alte două tot cu operatori din zona Torre del Greco, Pozzuoli.. Oricum, mă sună în continuu iar oameni sunt foarte bucuroși de acest gest. Nu cred că sunt alte hoteluri care să fi dat disponibilitate astfel. Sau poate nu știu eu… ”
Un gest care arată ce înseamnă integrarea, ce înseamnă omenia unor români care sunt oameni oriunde s-ar afla și care, prin gesturile și exemple lor ar trebui să umple paginile cotidienelor și telejurnalelor.
Felicitări, Alina!
Sursa: emigrantul
Lasa un raspuns