De mai multă vreme urmărim cu atenție un fenomen atipic vremurilor pe care le trăim cu toții, și anume activitatea Asociației Fălticeni Cultural.

Am fost uimiți că în ziua de azi se mai întâmplă gratuit și alte evenimente decât campaniile politice, așa că am căutat unele motivații pentru minune. N-am găsit decât una, Părintele Mihăilă, un om cu suflet pentru copii, pentru cultură și conținutul educativ al actului cultural. Acest om a reușit să atragă alături de el îndeajuns de mulți tineri, încât să poată pună bazele unei trupe de teatru modern și neconvențional, trupă care și-a luat numele după Grigore Vasiliu Birlic, un fălticenean care a cucerit scena românească.

Birlicii au participat la festivaluri de teatru, au câștigat premii, dar sunt mai cunoscuți în afara județului decât la ei acasă. Autoritățile locale preferă să cheltuie banii publici pe spectacole cu trupe și cântăreți în vogă, decât să sprijine fenomenele artistice din propria ogradă, așa că ne întrebăm unde ar fi ajuns Birlicii cu un dram de suport, dacă așa, prin forțe proprii, sunt unde sunt.

Am fost într-o sâmbătă după prânz la o repetiție a acestor copii, niște tineri frumoși care au ales să ignore soarele de afară și timpul liber al sfârșitului de săptămână, pentru a munci la pregătirea unui spectacol. Am petrecut alături de ei o oră și am văzut seriozitatea cu care se pregătesc și plăcerea pe care o simt când ceva le iese bine. Anul viitor, pe timpul acesta, vor fi plecați la facultate, dar peste ani vom auzi sau citi despre ei, deoarece și-au început viața cu exact experiența necesară reușitei în viață, aceea a lucrului în echipă și a satisfacției lucrului bine făcut.

Credem că acesta este de fapt scopul Părintelui Mihăilă, acela de a reobișnui tinerii să acționeze împreună, în vremuri în care egoismul ne îndepărtează unii de alții.

Cristian Tonolla

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.