La data de 10 aprilie 2020, situația persoanelor aflate în izolare voluntară la domiciliu și/ sau carantină la nivelul județului Suceava, se prezintă astfel: în izolare voluntară la domiciliu sunt 2 798 de persoane. Până acum au ieșit din izolare 8632 de persoane; în carantină instituționalizată 1 198 de persoane. Au ieșit din carantină instituționalizată 483 de persoane până acum. De asemenea, pe raza județului mai sunt 760 de locuri disponibile pentru carantină instituționalizată.
Forţele de ordine au continuat desfăşurarea de activităţi în sistem integrat, fiind formate echipaje mixte alcătuite din poliţişti, jandarmi, poliţişti locali şi militari, scopul fiind verificarea la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare, verificarea locațiilor de carantinare sau a societăților comerciale, escortarea convoaielor si pentru impunerea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență. În aceste acțiuni au fost implicați 320 de politisti, 121 de polițiști locali, 17 militari MAPN si 76 de jandarmi.
Astfel, în cursul zilei de ieri, 9 aprilie, autorităţile au verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 3568 de persoane. De asemenea, 91 de societăți comerciale au fost controlate din perspectiva respectării obligațiilor ce derivă din actele normative adoptate de la începutul Stării de Urgență.
Pentru abaterile constatate cu privire la măsurile dispuse prin ordonanţele militare, forţele de ordine au aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 367.500 de lei pentru nerespectarea Ordonanței Militare, respectiv încălcarea prevederilor privind circulația persoanelor.
„Precizăm faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informațiile apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte. Informăm cetățenii că, potrivit Ordonanței Militare nr.8 /09.04.2020, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului județului Suceava.
Vă reamintim recomandările Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor adresate consumatorilor cu scopul de a preveni riscul de răspândire a COVID 19: Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute și interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele și produsele de origine animală; Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave; Toate produsele de origine animală în stare crudă (carnea, organe, lapte, etc) trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practice de siguranță alimentară; Gătirea termică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor și subproduselor de origine animală);Efectuarea de schimburi comerciale cu evitarea oricarui risc epidemiologic.
De asemenea operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia în considerare responsabilitățile specifice în temeiul legislației alimentare și să mențină în permanență practici de igienă adecvate, și anume: să se asigure că personalul beneficiază de formare corespunzătoare în ceea ce privește igiena produselor alimentare; să asigure supravegherea eficientă a personalului în vederea aplicării practicilor de igienă; să furnizeze mijloace adecvate, de exemplu pentru spălarea mâinilor și toalete, pentru a permite personalului să aibă o stare de igienă bună; să se asigure că personalul raportează orice semne/simptome fizice, înainte de începerea lucrului sau la locul de muncă; să se asigure că personalul nu este bolnav și este apt de muncă; precum și să intensifice triajul epidemiologic al personalului înainte de intrarea în spațiile de lucru.
Lasa un raspuns