„În prezent, Observatorul se află într-o stare avansată de degradare, clădirea necesitând lucrări interioare, lucrări la faţade, lucrări de asigurare a confortului termic prin dotarea cu instalaţie de aer condiţionat în sala planetariului, intervenţii la terasă şi cupolă. Reabilitarea Planetariului mai este necesară şi datorită faptului că, anul viitor, Suceava ar putea să găzduiască Olimpiada Internaţională de Astronomie, unde sunt aşteptate peste 500 de persoane, din toată lumea”, a spus Alexandru Rădulescu.
Valoarea totală a investiţiei va fi de aproape 718.000 de lei, cu TVA, iar durata de realizare de 6 luni.
Președintele Consiliului Județean a declarat că deocamdată vor fi făcute lucrările de maximă urgență, pentru că bugetul CJ este destul de mic, iar timpul până la Olimpiada de Astronomie Internațională ce va avea loc anul viitor la Suceava este destul de puțin.
„Este o clădire importantă, este din fericire printre puținele clădiri de acest gen din România. Păcat că în România nu se studiază astronomia, totuși avem de organizat o olimpiadă internațională și dorim să ne prezentăm în fața oaspeților noștri la înălțime”, a declarat Nechifor.
Conducerea administrației județene dorește accesarea unor fonduri europene pentru modernizarea integrală a Observatorului. Obiectivul amintit a fost inaugurat în 1982, fiind al treilea obiectiv de acest tip din România şi cel mai mare în ceea ce priveşte capacitatea sălii şi a diametrului cupolei. Observatorul este alcătuit din sală de proiecţii (filme şi fond documentar), expoziţii de astronomie, cameră solară, bibliotecă (cărţi şi periodice de specialitate).
Lasa un raspuns