Sărbătoare dublă la Suceava. Odată cu celebrarea Zilei Naționale a României, a fost inaugurat și unul dintre cele mai importante proiecte de care a beneficiat municipiul reședință de județ: parcajele subterane din punctul zero al orașului. Evenimentul a început printr-o slujbă de sfințire, prezenți fiind o mare parte a oamenilor politici din județ, a reprezentanților administrației locale și județene, dar și foarte mulți suceveni. Amfitrionul întâlnirii a fost nimeni altul decât primarul Ion Lungu.

Imediat după parada militară organizată în centrul orașului, a început un eveniment mult așteptat atât de suceveni, cât și de reprezentanții administrației locale și județene, dar și de oamenii din spectrul politic. După 5 ani de la începerea lucrărilor la parcajele subterane, astăzi, 1 decembrie, s-a inaugurat acest proiect. Și nu oricum, ci cu 4 luni mai repede de termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor. Evenimentul a început printr-o slujbă de sfințire a locului oficiată de un sobor de preoți, după care invitații speciali au luat cuvântul.

Ion Lungu a început prin a spune că la construția acestor parcaje nu doar că s-a lucrat nemțește, ci s-a și plătit nemțește. „Dacă la unele lucrări constructorii se făceau că muncesc, iar noi ne făceam că-i plătim, de această dată ei chiar au muncit nemțește iar noi, Primăria, i-am plătit nemțește”. Replica lui Lungu a stârnit hohote printe cei prezenți, însă dovada faptului că acest proiect s-a derulat în parametrii europeni este timpul de realizare și calitatea lucrărilor.

Ion Lungu: „Trebuie să spunem foarte clar, eu ca și dumneavoastră sunt creștin, această lucrare nu se putea face fără ajutorul lui Dumnezeu. Domnule prefect, domnilor președinți, actuali și foști de Consiliul Județean, domnilor parlamentari, consilieri locali, consilieri județeni, stimați invitați, dragi suceveni: astăzi este un moment important pentru orașul nostru. Sigur, păstrând proporțiile, aș spune că este un moment istoric. Când acum 5 ani de zile discutam prima dată despre aceste parcări subterane, mi se părea un vis. Iată că astăzi acest vis s-a transformat în realitate. Vreau să vă spun foarte clar că sunt trei lucrări. Avem două parcări subterane și pavajul pietonal. Cred că sunt niște lucrări reușite. Prin aceste lucrări, cred că Suceava a făcut un pas înainte în ceea ce înseamnă transformarea orașului într-un oraș modern, într-un oraș civilizat, într-un oraș european așa cum ni-l dorim cu toții. Vă spun cu toată sinceritatea că în România sunt puține orașe care să aibă astfel de parcări, însă în același timp în Europa toate orașele importante au asemena parcări. A fost o lucrare curajoasă, cu foarte multe riscuri pe care ni le-am asumat”.

Prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, a vorbit despre importanța proiectului pentru întreg județul și de faptul că aceste parcări vor deservi tuturor sucevenilor care vor veni în municipiul reședință de județ.

 Florin Sinescu: „Este un moment foarte important nu doar pentru municipiul Suceava, ci pentru întreg judeţul deoarece de aceste parcări vor beneficia toţi cetăţenii din judeţ care vor veni în zona administrativă. Totodată, este important că s-a amenajat şi această zonă pietonală a oraşului. Este o investiţie foarte importantă pentru că o parcare în zonă centală este un element de civilizaţie, de modernitate. Prin aceste două parcări se va decongestiona traficul din municipiul Suceava. Sigur, sunt multe lucruri de făcut, dar este foarte important că această lucrare a fost finalizată”.

Și președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor a ținut să îl felicite pe Ion Lungu și pe consilierii locali care au ajutat la demararea acestui proiect.

 Cătălin Nechifor: „Astăzi, pe 1 decembrie, se poate spune că DA, se simte diferenţa. Ceea ce a făcut Consiliul Local al municipiului Suceava, cu domnul primar, este un element de civilizaţie europeană şi vă doresc tuturor să folosiţi cu drag acest spaţiu, atât parcarea, cât şi partea de la suprafaţă. Astăzi am reuşit să facem o manifestare frumoasă la care au participat mii de suceveni şi cred că mai frumos cadou astăzi nu putea fi făcut de domnul primar şi Consiliul Local”.

Fostul președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și-a arătat bucuria că proiectul a ajuns la final și și-a adus aminte de comandamentele pe care le făcea cu Ion Lungu în timpul lucrărilor.

 Gheorghe Flutur: „Mai întâi LA MULŢI ANI de ziua României, dragi suceveni, dragi români. Vreau şi eu să îi felicit pe cei care au executat această frumoasă lucrare. Nu vreau să vorbesc despre istoria ei, pentru că aici îmi aduc aminte de dirigenţiile de şantier făcute de mine cu primarul Lungu. Aş vrea să spun un lucru Ioane dragă(n.r. Ion Lungu). Aş vrea ca la anul, pe vremea asta, sucevenii să mai participe la o astfel de manifestare, să dăm drumul la cetate, care este un proiect făcut pe bani europeni şi cred că astăzi am făcut un pas să parcăm capitala de regiune aici, la Suceava”.

Fostul viceprimar, actualul consilier local Lucian Harșovschi, a ținut neapărat să ia cuvântul deși nu prea ar fi vrut, după cum și-a început pledoaria. Totuși, a dus penibilul până la final pentru a stârni întrebări în public de genul: „el de ce nu tace?”.

 Lucian Harşovschi: „Nu vroiam să iau cuvântul pentru că orice voi spune azi, la aşa eveniment, nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea. Totuşi, aş vrea să adresez mulţumiri tuturor sucevenilor pentru că au îndurat disconfortul creat, în special celor care locuiesc în zona centrală. Doresc să le mulţumesc prieteneşte acelor politicieni care vorbeau la începutul acestui proiect că va fi o piatră de moară pentru primarul Ion Lungu. Le mulţumesc că sunt prezenţi aici. Văd că le pare rău. Vreau să le mulţumesc şi parlamentarilor judeţului Suceava, în mod special lui Ioan Bălan care, după cum bine ştiţi, este într-un parteneriat cu primarul Lungu”.

 Sanda Maria Adeleanu: „La Mulţi Ani de 1 decembrie. Sigur că acum 4 ani eram lângă primarul Ion Lungu, lângă fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur şi promiteam sucevenilor renaşterea Sucevei. Asistăm astăzi la unul din momentele ce ţin de renaşterea Sucevei. Ne-am ţinut de cuvânt, am asistat şi la alte momente de acest gen care se încadrează în renaşterea Sucevei şi sper ca în continuare să asistăm la evenimente ca acesta de astăzi la Centrul Cultural Bucovina şi poate, de ce nu, să începem construirea unei Săli Polivalente pe terenul pe care parlamentarii de Suceava l-au transferat către Primărie”.

Vă reamintim că proiectul parcărilor subterane este un proiect european în valoare de 10 milioane de euro, din care 8 milioane de euro sunt primiți de la UE, iar diferența de 2 milioane de euro a fost investiția primăriei municipiului Suceava. Cele două parcări însumează un număr de 162 de locuri, sunt dotate cu toalete, iar în fiecare din acestea există câte un dispecerat care va avea asigurată permanența printr-un reprezentant al poliției locale.

Regulamentul de ordine interioară prevede faptul că timp de 12 ore parcarea va fi gratuită, iar regulile de circulație amplasate în interiorul acesteia trebuie respectate. Există și amenzi care se vor da pentru cei care nu respectă regulamentul. Sancțiunile pot ajunge până la 1000 de lei, în funcție de gravitatea faptei comise de conducătorul auto. Cei care vor depăși termenul de 12 ore vor suporta amenzi în creștere, în funcție de timpul cu care va depăși cele 12 ore.

Între timp, municipiul Suceava rămâne în continuare cu străzi „bombardate”, străzi neasfaltate, blocuri fără apă caldă și căldură, pericol de faliment la Termica și promisiuni… multe promisiuni! Așteptăm acele plăți nemțești și la nevoile punctuale ale sucevenilor, la salariile și la pensiile sucevenilor. Măcar acum, într-o campanie electorală în care toți candidații au un țel comun.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.