Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o interpelare premierului Nicolae Ciucă prin intermediul căria i-au solicitat să demareze, de îndată, controale antispeculă și să reducă taxele la carburanți.
Parlamentarii suceveni au subliniat că s-a format un preț speculativ la combustibili în Romania si nimeni nu intervine. Acest pret nu se bazează calcule concrete ale creșterii prețului de producție. Trebuie plafonat prețul carburanților la nivelul mediu al salariilor în Romania.
„Nu acceptam comparatii de genul: După aplicarea compensării de 50 de bani vom avea al doilea cel mai mic pret la carburanti din Uniunea Europeană, pentru că românii nu au salariile altor țări din Uniunea Europeană deoarece guvernele din ultimii 32 de ani au furat tot ce era de furat. Astfel, un grup restrâns de companii, câștigă foarte mulți bani iar cea mai mare parte a populației, companiile și nu în ultimul rând economia, au de suferit.
Este necesar să reduceți masiv toate taxele pe care le aplicați la prețul carburanților și trebuie să demarați controale antispeculă. În trecut, când a fost acea criză cu privire la creșterea prețului la carburanti, prețul barilului era undeva la 123 de euro iar prețul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei. Acum, când prețul barilului a scăzut la 112 euro, prețul carburantilor a sărit bine de 9 lei. Ca atare nu este vorba despre creșterea vreunui cost al producătorului ci pur și simplu este speculă combinată cu suprataxare la procent de către stat și nu în sumă fixă cum ar fi normal în această perioadă.
Românii vor ieși în stradă pentru că nu mai suportă să fie păcăliți. Una dintre metodele de protest ce rezultă de e rețelele de socializare, ar fi ca șoferii să genereze un blocaj în benzinării, prin tragere de timp. Se trage maşina la pompă şi, într-un ritm cât mai lent posibil, se spală întâi parbrizul, apoi se alimentează cu maxim un litru de combustibil. Se merge apoi la casă şi se face plata cu monede. După ieşirea de la pompă, șoferul se asează din nou la coadă şi repetă schema de cât mai multe ori. Cea mai ieftina benzina a ajuns la aproape 9 lei/ litru, iar motorina se apropie de 10 lei/litru. Luați atitudine şi nu mai jucați cum vă cântă statul şi hoții din țara asta. Evitați să folosiți mașinile, doar în cazuri extreme şi la nevoie, evitați să alimentați şi încercați să folosiți motorina care v-a mai rămas, doar împreună putem să facem ceva.”, transmit organizatorii protestului.
În România, prețul combustibilului se formează din cca. 60% taxe și impozite.
Fiind impuse procentual, suntem în situatia în care cresc veniturile la bugetul de stat iar românii sărăcesc în fiecare zi prin scăderea puterii de cumpărare.
Dacă prețul barilului era de 123 euro cînd combustibilul era de 7.5 lei la pompa iar acum la un pret al barilului de 112 euro pretul trece bine de 9 lei înseamnă că instituțiile statului nu-si fac datoria.
Compensarea pretului la carburanti cu 50 de bani este o bătaie de joc făcută de un guvern de 2 lei, iar românii nu vor accepta asta.
Statele europene, până astăzi în număr de 15, au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp. Acestea sunt: Belgia (pentru 3 luni), Croaţia (3 luni), Cipru (2,5 luni), Franţa (4 luni), Germania (3 luni), Grecia (3 luni), Ungaria (3 luni), Irlanda (5,5 luni), Italia (o lună), Malta (decizie pentru 12 luni luată în noiembrie 2021), Ţările de Jos (9 luni), Polonia (6 luni), Portugalia (3,5 luni), Slovenia (o lună) şi Suedia (4 luni).
Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:
Demarati, de îndată, controale antispeculă și reduceți taxele la carburanti!”, se arată în textul interpelării parlamentarilor suceveni.
Lasa un raspuns