Parlamentarii AUR de Suceava, respectiv senatorul Mircea Dăneasa și deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au transmis o interpelare primului-ministru Nicolae Ciucă, privind situația creșterii prețurilor la carburanți.

Potrivit textului interpelării, în ultimul an și jumătate, prețul motorinei și al benzinei s-a dublat. Dacă în toamna lui 2020 plăteam pentru benzină și motorină cca. 4,4 lei/l  acum plătim dublu pentru aceeași cantitate.  Scumpirea necontrolată a prețurilor la pompă aduce scumpiri în lanț. Puterea de cumpărare a populației a scăzut considerabil.

Operatorii de transport rutier  se află la limita supraviețuirii. Aceștia nu mai pot menține locurile de muncă și nici susține firmele întrucît în toate țările europene, în afară de România, au fost luate măsuri de susținere a populației și a companiilor față de dublarea prețului carburanților.

În România, prețul combustibilului se formează din cca. 60% taxe și impozite.  

Fiind impuse procentual, suntem în situatia în care veniturile la bugetul de stat cresc iar românii sărăcesc în fiecare zi prin scăderea puterii de cumpărare.

Întârzierea de care dă dovadă coaliția de guvernare pentru a rezolva criza prin care trec atât populația cît și companiile este de neînțeles.

Parlamentarii suceveni au mai precizat că Guvernul nu ia nici o măsură, timp în care antreprenorii nu mai fac față: materiile prime au explodat, curentul, gazul, etc, totul se dublează, asigurarea salariilor este o aventură în fiecare lună, prețul alimentelor a luat-o razna. Forță de muncă nu există iar ca să aduci străini, birocrația durează 7 luni. Există presiunea justificată a angajaților pentru majorarea salariilor. Taxele n-au scăzut, ba din contră, se inventează noi taxe atît locale cît și naționale.

Cei care au datorii sunt în derivă, a crescut valoarea ratelor la credite, roborul e la maximul din ultimul deceniu. Inflația atinge un maxim istoric pentru ultimii ani.

Guvernul trebuie să vină cu soluții, mult mai mult decît soluția brevetată de Elena Ceaușescu în decembrie 1989: „Nicule, mai dă-le 100 de lei”.

„Față de această situație, soluția de a ajutora persoanele vulnerabile cu 125 lei/lună, reprezentînd vouchere de 250 lei plătibile la două luni, pare doar o indexare a soluției, lipsită de inspirație, fără un efect real, brevetată de cuplul Ceaușescu și transmisă românilor înainte de a pleca cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central, în decembrie 1989.

Alimentele s-au scumpit astăzi, facturile la energie si gaz au scadența depășită de mult, românii așteaptau soluții la începutul anului, nu soluții întîrziate, aprobate după ce vă asigurați, domnule prim-ministru că ați strîns de la populație și companii, banii alocați în bugetul de stat, în anul 2022, pentru finanțarea partidelor politice, a pensiilor speciale și pentru menținerea clientelei politice conectată la banul public”, au transmis parlamentarii suceveni.

 Aceștia au reamintit că statele europene, până astăzi în număr de 15,  au decis reducerea accizelor la carburanţi pentru diferite perioade de timp. Acestea sunt: Belgia (pentru 3 luni), Croaţia (3 luni), Cipru (2,5 luni), Franţa (4 luni), Germania (3 luni), Grecia (3 luni), Ungaria (3 luni), Irlanda (5,5 luni), Italia (o lună), Malta (decizie pentru 12 luni luată în noiembrie 2021), Ţările de Jos (9 luni), Polonia (6 luni), Portugalia (3,5 luni), Slovenia (o lună) şi Suedia (4 luni).

„Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare: Ce soluții aveți pentru susținerea populației și a companiilor față de dublarea prețurilor la combustibil?”, i-au transmis parlamentarii AUR de Suceava premierului Ciucă.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.