Pașapoartele simple electronice pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani vor fi valabile timp de 10 ani, nu 5, potrivit modificărilor adoptate de Parlament la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Proiectul de modificare a legii a fost adoptat în unanimitate de forul decizional, Camera Deputaților, astfel că va intra în vigoare imediat după ce va fi promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă fusese adoptată de Senat în luna aprilie, cu extinderea perioadei de valabilitate a pașapoartelor simple electronice pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, dar deputații din Comisie au introdus amendamentul referitor la vârsta de 18 ani, pentru că această vârstă este reprezentativă pentru majoritatea statelor europene.

Astfel, valabilitatea pașapoartelor simple electronice va fi de:

  • 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani;
  • 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 de ani(peste 12 ani în forma actuală a legii, la Senat propus iniţial între 12 şi 25 de ani);
  • 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani. (prevedere nouă, la Senat propus iniţial pragul de 25 de ani)

Proiectul mai prevede schimbări și în privința cadrului normativ care vizează eliberarea paşaportului simplu temporar, reglementarea, în anumite cazuri, a posibilităţii de a deţine concomitent două paşapoarte simple electronice, sau posibilitatea eliberării pașaportului pentru persoane pentru care s-au emis ordonanțe președințiale.

De exemplu în forma adoptată de Senat, copiii pentru care s-au dat decizii bazate pe ordonanțe președințiale nu puteau să depună actele pentru eliberarea pașaportului decât în prezența persoanei pentru care s-a dispus exercitarea autorității părintești. În forma votată în Camera Deputaților, este de ajuns ca persoana pentru care s-a dispus exercitarea autorității părintești să își dea acordul în acest sens.

La articolul 17, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

“(11) Ordonanţele preşedinţiale prevăzute la alin. (1) trebuie să cuprindă în mod expres faptul că persoana în favoarea căreia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului sau de a-şi exprima acordul în acest sens.”

Cererile pentru eliberarea documentelor de călătorie depuse la autorităţile competente şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a acestei legi se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data depunerii cererii.

 

Sursa: www.legestart.ro

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.