Călătoriile în afara ţării intră în era paşaportului Covid. Ţările membre UE pregătesc o aplicaţie comună care va permite folosirea documentului pentru trecerea graniţelor. Paşaportul va putea fi folosit atât online, cât şi în format fizic.
Sunt trei variante pentru care putem obţine certificatul verde.
Cătălin Chirică, STS: Prima situaţie, în care ne-am vaccinat împotriva COVID-19. A doua situaţie, în care avem un test negativ în ultimele 72 de ore. Şi o a treia situaţie, în care am trecut prin această afecţiune.
Cu rezultatele obţinute, oricare dintre noi poate accesa o platformă online, care va fi pusă la dispoziţie în doar câteva săptămâni de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Aici vom nota câteva date generale despre noi.
Pe certificat vor fi numele și prenumele, data nașterii, statul emitent, date medicale pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al documentului. Pe baza acestor date primim un cod iar apoi vom semna digital cererea de emitere a actului.
Cătălin Chirică, STS: Acest certificat se va genera automat pentru că va fi integrat cu cele două baze de date de unde putem extrage persoanele vaccinate dar şi persoanele care s au vaccinat sau au un test negatriv.
Va aparea un cod care este scris inclusiv pe spatele acestui certificat.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Acest certificat verde digital va putea fi fie într-un format așa cum îi spune și numele, digital, va putea fi pe telefonul mobil, pe de-o parte, însă va exista și posibilitatea să fie într-un format fizic.
Documentul are dimensiunile unui paşaport. Odată ajuns la trecerea de frontieră este suficient tsă artătaţi acest paşaport verde. Poliţistul de frontieră va scana codul si in câteva secunde veţi afla dacă sunteţi sau nu eligibili să intraţi în respectiva ţară.
Cătălin Chirică, STS: În momentul în care se va scana acel cod QR se verifică dacă este un certificat valid. Fiecare, individual, va avea o semntaură electronică.
Deşi certificatul nu e obligatoriu, ne poate scuti de multe bătăi de cap. Însă deocamdată informaţiile nu au ajuns la toată lumea.
Tânăr: De chestia asta nu știam. Mi se pare foarte interesantă chestia asta.
Tânără: Mi se pare mult mai ok decât să stăm ore în șir să ne facem aplicațiile. Mai ales că cred că avem trei ore de când ne chinuim să ne facem aplicațiile să trecem în cealaltă parte.
Paşaportul verde va fi valabil 12 luni şi ar urma să fie implementat la începutul lunii iulie.
Sursa: Observatornews.ro
Lasa un raspuns