Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Acesta celebrează unul dintre principalele evenimente pe care se bazează întreaga religie creștină și anume moartea și învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumneazeu.
Odată cu trecerea timpului au apărut diferite tradiții și obiceiuri care însă nu au neapărat legătură cu această sărbătoare.
Iepurașul de Paști este un simbol păgân provenit din tradiția anglo-saxonă. Zeița primăverii pe nume Eostre reprezenta fertilitatea și era reprezentată ca o femeie tânără, care avea ca și simboluri un iepure și oul.
Prima mențiune a iepurelui ca și simbol al sărbătorii pascale a apărut în Germania, în secolul al XVI-lea. Legenda spune că zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii și singura soluție pentru salvarea ei a fost să o transforme în iepure. Ceea ce era mai ciudat a fost faptul că iepurele putea să facă ouă.
Acum acest obicei s-a răspândit în toată lumea deși mai există și excepții. În Elveția, cucii aduc ouăle colorate copiilor, iar în unele părți ale Germaniei, copii cred în vulpița de Paște.
În a doua zi de Paști în unele locuri de prin Transilvania, mai ales acolo unde locuiesc comunități săsești, există obiceiul rostogolitului ouălor pe deal. Copii mici sunt principalii participanți ai acestui joc, iar cel care reușea să prindă cele mai multe ouă nesparte era învingător.
Tot în Transilvania, dar și în alte părți ale țării, se practică un ale obicei perferat de copii. Acesta se numește „căutatul ouălor” și presupune ca cei mici să caute ouăle ascunse de adulți, fie prin grădină, fine prin alte părți ale casei, în funcție de zona folclorică de care aparțin.
Fierberea ouălor a apărut ca și o formă de conservare, deoarece înainte de Paște era post și creștinii s-au gândit să se folosească de această metodă pentru a nu le arunca.
În timp au apărut și niște superstiții:
- Din primul ou ciocnit în ziua de Paște trebuie să mănânce toată familia, pentru a fi mereu împreună.
- Dacă un ou ciocnit în ziua de Paște are două gălbenușuri atunci se spune că cel care l-a a avut trebuie să se pregătească de nuntă pentru că se va căsători în curând.
- În Moldova tradiția spune că oamenii ar trebui să se spele cu apa dintr-un vas în care au pus flori, bani și un ou roșu. Se crede că astfel vor fi roșii în obraji precum oul roșu, bogați și sănătoși. Banii rămân celui care se trezește ultimul.
- Tot în zona Moldovei oamenii obișnuiesc să prepare vin cu pelin în această perioadă.
Lasa un raspuns