Noua Biserică din comuna suceveană Poiana Stampei a fost sfințită duminică, 23 iulie, momentul fiind unul istoric pentru comunitate. Slujba de târnosire a fost oficiată de patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, respectiv Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După ce locașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, la interior și la exterior, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici, cei patru ierarhi, împreună cu un sobor impresionant de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie.
Și pentru ca sutele de oameni prezenți să poată lua parte la înălțătoarea slujbă, în apropierea Bisericii a fost amenajată o scenă ce a permis ca toți credincioșii să poată asista la Liturghie.
Primarul Viluț Mezdrea, distins cu Ordinul „Crucea Bucovinei”
La finalul slujbei, PS Damaschin a conferit, cu binecuvântarea IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, mai multe distincții celor ce s-au implicat în construirea locașului de cult.
Astfel, pentru bogata activitate administrativă și pastorală, PS Damaschin i-a conferit preotului paroh Sorin Ilie Cormoș Ordinul Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar preotului paroh Dragomir Constantin Jbanca i-a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.
Pentru toată implicarea și ajutorul oferit Bisericii, ing. Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei a fost distins de către PS Damaschin Dorneanul cu Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Această distincție nu este doar a mea, ci a întrgii comunități”, a spus primarul Viluț Mezdrea.
Astfel de distincții au primit și viceprimarul de la Poiana Stampei, Vladimir Popescu, dar și Marin Vasiluț și Nicolae Gâvan, managerul „Amicii Building” – firma care s-a ocupat de construirea locașului de cult.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Poiana Stampei
La rândul său, primarul comunei Poiana Stampei a conferit celor patru ierarhi ce mai înaltă distincție pe care Primăria și Consiliul Local din localitate o pot oferi, respectiv „Poarta Bucovinei”. Și pentru că mai sunt oameni ce au contribuit semnificativ la edificarea locașului de cult, edilul a mai conferit această importantă distincție, precum și titlul de Cetățean de Onoare al comunei și ministrului Cercetării, Digitalizării și Inovării, Bogdan Ivan Gruia, Mădălinei Reuț, cea care s-a ocupat de pictura Bisericii și lui Nicolae Gîvan, directoru Amicii Building.
Cu „Poarta Bucovinei” a fost distins și deputatul PSD de Suceava George Șoldan, cel care a sprijinit constant comuna Poiana Stampei, precum și construirea Bisercii.
Și preotul paroh Sorin Ilie Cormoș a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea acestei frumoase biserici, iar, în semn de prețuire și recunoștință acesta le-a oferit celor patru ierarhi câte un toiag arhieresc.
„«Orice faci să fie cu frică de Dumnezeu și cu rușine de oameni». Aceste cuvinte le-am învățat în primii ani ai copilăriei mele, de la bunica mea Ileana, în Poiana Stampei, Bucovina. Să spun «bună ziua!» și «mulțumesc! », să stau demn în fața oricui și să nu plec capul decât în fața lui Dumnezeu sau a unui om care are nevoie de ajutor. (…) Casa mea este Bistrița, dar amintirile frumoasei copilării de pe meleagurile Bucovinei îmi vor fi vii în inimă toată viața. Mulțumesc oamenilor buni care mi-au dat cei șapte ani de acasă și bunului meu prieten, Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, pentru onoarea pe care mi-a făcut-o astăzi! Împreună cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, colegul meu deputat George Șoldan, managerul Spitalului Județean Bistrița, Gabriel Lazany, primarii de pe Valea Bârgăului și Bazinul Dornelor și împreună cu mii de gospodari ne-am rugat pentru viitorul țării noastre dragi, România! M-am bucurat de revederea cu oamenii buni de aici, care m-au dus cu gândul la versurile unui cântec românesc drag mie: «Nu uita că ești român, / Că tatăl tău și mama ta / Bunicul și bunica ta / Te-au învățat dintotdeauna să fii bun»”, a transmis ministrul Bogdan Ivan Gruia.
Construită cu multă jertfă și râvnă duhovnicească, noua biserică din Poiana Stampei, sfințită duminică, reprezintă împlinirea unui proiect la care au contribuit mulți oameni și asta după ce, în luna februarie a anului 2015, Biserica de secol XIX din Poiana Stampei, monument istoric, a ars în urma unui puternic incendiu.
Noua Biserică din comuna Poiana Stampei a fost construită cu bani de la bugetul local al comunei, cu ajutor de la Guvernul României și, mai ales, cu donațiile celor care au dorit să își scrie numele pe lista cu fapte bune a Cerului. A fost o muncă susținută de echipă, în tot ce a însemnat construcție, arhitectură, pictură, iar un rol important în coordonarea lucrărilor l-a avut și viceprimarul Vladimir Popescu.
Lasa un raspuns