Șezătoarea Vicovenilor, ajunsă la cea de a IV-a ediție, s-a încheiat vineri, 14 februarie 2025, în aplauzele însoțite de entuziasmul participanților, ultimele două zile fiind marcate de momente artistice de neuitat, povești și meșteșuguri care au readus la viață tradițiile bucovinene.
Elevi ai școlilor din Vicovu de Sus, Bilca, Marginea, Straja și Rădăuți au prezentat momente artistice deosebite expuse prin cântec, joc și poezie, dar și momente care au încercat să aducă în atenția publicului meșteșuguri precum olăritul, împletitul, țesutul, depănatul, cusutul, torsul, acestea fiind practicate, în paralel, și de către gospodinele prezente la șezătoare.
Artiști din Gorj, Neamț, Botoșani, Maramureș și Bucovina au încântat publicul cu un repertoriu variat, tradițional, îndemnând lumea la dans pe ritmuri reprezentative ale zonelor de proveniență.
Voia bună, cântecul și jocul plin de trăiri sufletești intense, prezentarea autentică a meșteșugurilor au transformat această șezătoare într-un eveniment memorabil pentru întreaga comunitate, cât și pentru toți cei care au participat din alte zone.
,,Am avut invitați de la oameni cu cultură, profesori, inspectori școlari, oficialități, până la oameni simpli, din lumea satului…de la prunci de câteva luni, până la bunicuțe de 90 ani. Am învățat, ne-am bucurat, am povestit, am râs, am jucat și am mâncat cele mai gustoase găluște cu cozonac. Au fost patru zile în care am uitat de alte frământări lumești, de munca cea neobosită a fiecăruia dintre noi pentru a agonisi cele de trebuință. Au fost patru zile în care am ales să ne bucurăm de lucruri firești împreună cu întreaga comunitate. Așa știm noi să o facem și așa îndemnăm și pe alții să o facă! Doresc să aduc mulțumiri tuturor celor care și-au adus aportul la buna desfășurare a acestui grandios eveniment: nașului meu, Gheorghe Poleucă, pionul principal al acestui proiect care a transformat, pentru câteva zile, prin intermediul viziunii lui, aspectul interior al Casei de cultură, domnului primar Vasile Iliuț și Primăriei Orașului Vicovu de Sus pentru sprijinul financiar, sponsorilor fără de care evenimentul nu s-ar fi putut desfășura la acest nivel, gospodinelor care au făcut sarmale pentru fiecare zi a șezătorii, cât și tuturor celorlate gospodine prezente care ne-au ajutat, școlilor gimnaziale din Vicovu de Sus, Straja, Bilca, Marginea, Rădăuți ai căror elevi talentați, îndrumați de coordonatori inimoși și creativi, au prezentat momente artistice deosebite, artiștilor deosebiți care au încântat publicul prezent în fiecare seară, partenerilor media cu ajutorul cărora evenimentul a răsunat în întreaga Bucovină și în întreaga țară, cât și tuturor participanților care ne-au trecut pragul Casei de cultură Laura, Vicovu de Sus”, a declarat Liliana Ursachi, coordonatoarea proiectului.
Ediția a IV-a a Șezătorii Vicovenilor s-a desfășurat în perioada 11-14 februarie 2025, fiind organizată de Asociația culturală Flori Vicovene, în parteneriat cu Primăria Orașului Vicovu de Sus.
Lasa un raspuns