Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, la un fond de vânătoare de la Codrii Voievodesei, care aparține de Ocolul Silvic Marginea. Potrivit directorului DSVSA, Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, cei 77 de mistreți erau ținuți în țarc, iar până acum au fost depistate și îngropate la fața locului peste 20 de cadrave.
Pentru a preveni extinderea la mistreți și la gospodăriile populației, autoritățile au dispus catagrafierea imediată a mistreților din fonduri de vânătoare de la Codrii Voievodesei, Horodnic, Volovăț, Sucevița, Vicov, Putna, Frătăuții Noi, Solca și Arbore. De asemenea, a fost dispusă efectuarea imediată a unui recensământ oficial al tuturor exploatațiilor de porci din localitățile Marginea, Horodnic de Sus și Sucevița, a fost interzisă mișcarea porcilor în zonă, este interzisă organizarea de târguri și expoziții, iar echipe mixte vor face controlul mijloacelor de transport pentru a preveni mișcarea animalelor înspre și dinspre zona infectată.
Dr. Mihai Voloșeniuc face un apel la cei care se deplasează prin pădure să semnaleze eventuale cadavre de animale.
„Facem un apel la cei care se deplasează prin pădure, că sunt culegători de ciuperci, că sunt turiști, că sunt muncitori forestieri, dacă obervă cadavre de mistreț sau animale bolanve să anunțe organele competente. Totodată, cei care se deplasează prin pădure să fie atenți la la urși. Să utilizeze traseele marcate care sunt cunoscute și să își facă simțită prezența. Cei care au porci în gospodărie la primele semne de boală să anunțe medicul vetrinar, poliția și îi indemnăm să sune la numărul de telefon 0230/522848. Riscul cel mai mare este ca boala să fie răspândită de păsările răpitoare, de păsările de pradă care se hrănesc cu cadavre. De aceea ne mobilizăm pentru a identifica într-un timp cât mai scurt cadavrele de animale și animalele bolnave pentru a salubriza zona”, a declarat șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.
Lasa un raspuns