Miercuri, 10 ianuarie, la Palatul Administrativ a avut loc o întâlnire a prefectului Sucevei, Constantin Harasim și a reprezentanțiilor asociației OvidiuRo, alături de primari și cadrele didactice din învățământ, cu scopul de a clarifica și de a aduce la cunoștință un act normativ din domeniul educației.

În ședința de guvern din data de 19 ianuarie 2016, a fost adoptată o hotărâre de guvern privind aprobarea normelor metodologice de aplicare și prevenire a legii 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familiile defavorizate și a procedurii de acordare a instituțiilor sociale. La data de 1 februarie legea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar acum urmează să fie aplicată. Legea se extinde la nivel național prin programul pilot „Fiecare copil în grădiniță”.
„Obiectivul ședinței este de a lămuri acele detalii ale legii 248/2015 și ale hotărârii de guvern privind normele ei de aplicare astfel încât în județul Suceava programul să aibă cele mai bune rezultate posibile. Pe scurt, legea prevede acordarea acelui stimulent educațional sub formă de tichet social”, a declarat reprezentul asociației OvidiuRo.
Legea 248/2015 are ca scop principal reducerea abandonului preșcolar în principal din zonele rurale. În scopul stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor din familiile defavorizate se instituie stimulentul educațional, sub forma unor tichete sociale. Acestea sunt finanțate din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinație. Valoarea unui tichet social este în valoare de 50 de lei, iar cu acesta se pot achiziționa rechizite, obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de igienă și alimente.
Reprezentantul asociației OvidiuRo a subliniat faptul că „cel mai important este să reținem că, dacă aceste tichete se acordă, obiectivul principal al acestei legi a fost atins. Și anume, frecvența copilului la grădiniță”. Pentru a intra în posesia acestor stimulente educaționale, vârsta copilului trebuie să fie între 3 și 6 ani, iar venitul lunar pe membru de familie să fie sub 284 de lei/lună. Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020.
În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie.
Potrivit Ministerului Muncii mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță.
La eveniment a fost prezent și șeful administrației județene, Cătălin Nechifor, care le-a transmis celor prezenți că vor beneficia de susținerea administrației județene.
„Este un proiect important prin care reușim să ducem educația la un nivel mai extins. Vreau să felicit toți inițiatorii. Vreau să felicit și faptul că avem susținerea financiară asigurată și sunt convins că discuțiile avute astăzi au fost clarificatoare. Vă susțin în totalitate”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, prezent la eveniment.

Primarul Constantin Moroșan, din Valea Moldovei vede altfel gestionarea acestui program

Primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroșan, consideră că este binevenit acest stimulent. Totuși, din punctul dumnealui de vedere, se întreabă dacă nu era mai bine să fie acordate aceste fonduri pentru a sprijini locația, grădinița. „Dăm acei 50 de lei, dar copiii nu sunt. La ora actuală la grădinița din Valea Moldovei abia s-au obținut fondurile pentru finalizarea grădiniței, deși s-a început în anul 2005-2006. Atât la Mironu cât și la Valea Moldovei sunt aproape 170 de preșcolari care ar putea beneficia de aceste tichete, însă din cauza condițiilor și în special iarna sunt doi, trei, patru copii în grădiniță”.
Răspunsul primit nu a fost pe măsura așteptărilor pentru primarul Constantin Moroșan. „Bănuiesc că situația o cunosc și cei de la Inspectorat. Nu cunosc contextul problemei. Ceea ce vreau să vă spun este că valoarea tichetului este de 50 de lei lunar. Acesta nu ar putea acoperi costurile de care vorbiți dumneavoastră. Scopul este de a aduce copiii la grădiniță”, a conchis reprezentantul OvidiuRo.
Pachetul țintește toate categoriile de vârstă, dar se concentrează mai ales pe măsuri pentru copii, plecând de la modele de bună practică deja funcționale, probate de organizații non-guvernamentale.
Trebuie spus că Asociaţia OvidiuRo va organiza un concurs național în urma căruia va susține financiar și logistic, din surse de finanțare privată, 10 județe cu număr mare de copii săraci, oferindu-le echipelor locale suport pentru implementarea tuturor componentelor programului pilot „Fiecare Copil în Grădiniță”, în afară de tichetele sociale pentru grădiniță, acoperite de la bugetul de stat, cum ar fi rechizitele necesare la clasă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.